В събота пристигна първата пратка от ваксини на Оксфордския университет и фирмата AstraZeneca
В събота пристигна първата пратка от ваксини на Оксфордския университет и фирмата AstraZeneca / БТА
28 800 дози от ваксината на „Астра Зенека“ пристигнаха в България, това е първата доставка на ваксината на „Oxford University/AstraZeneca“ срещу COVID-19 и общо 8-ма за страната. Дозите бяха посрещнати пред Националния център по заразни и паразитни болести в София, където се помещава „БулБио“.

За разлика от предишните две ваксини – на Pfizer/Biontech и Moderna, тази на „Астра Зенека“ е аденовирусна и има период между поставянето на първа и втора доза между 4 и 12 седмици. До този момент от началото на имунизацията на 27 декември у нас има поставени 56 860 ваксини, според данните на Единния информационен портал към 00:00 ч. на 6 февруари.

Оксфордската ваксина със заявка за регистрация от еврорегулатора

Ето защо здравните власти обмислят вариант да се поставят всички дози, които фирмата ни предоставя днес, без да се съхраняват резервни бройки за втора доза. Аденовирусните ваксини трябва да се съхраняват в хладилник, но не и да се замразяват, което позволява по-лесната им логистика и опростява процеса по ваксинацията.

Първата доставка на ваксини на „Pfizer/BioNTech“ от почти 10 000 дози пристигна у нас на 26 декември и позволи началото на имунизацията да бъде поставена на 27 декември. Втората пратка се състоеше от 25 000 дози и бе получена на 4 януари.

Ваксина „Спутник V”-AstraZeneca ще е с 2 г. имунитет срещу COVID-19

На 18 януари в страната ни бяха доставени 18 720 дози. Следващата доставка от препарата на „Pfizer/BioNTech“ у нас беше на 25 януари, като получихме над 14 хил. дози, а последната – на 1 февруари, когато получихме 17 550 дози. До края на февруари се очаква доставка на около 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.

На 31 януари у нас бяха доставени 3600 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Moderna”. Първата доставка на ваксината у нас беше на 13 януари. Тогава получихме 2400 дози.

От ваксината на „Астра Зенека“ се очаква до края на месеца да пристигнат 139 000 дози.
До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози общо от всички производители, с които ЕК е сключила договор и са получили одобрени за употреба в страните членки.


Източник: „Фокус“