И Лекарският съюз зове за протести
И Лекарският съюз зове за протести / БГНЕС, архив

Българският лекарски съюз призова за протестни действия от началото на следващата седмица и сне доверието си от здравното министерство и от Надзорния съвет на здравната каса.

След свое заседание, което се проведе този следобед, Националният съвет на съсловната организация се обедини около идеята, че състоянието на здравеопазването ни е достигнало до критичната точка на хаоса.

Джипитата на протест срещу служебния рамков договор

Това се случва в седмицата, в която джипитата обявиха, че ще протестират срещу политиките на ресорния министър Петър Москов, за протести призоваха и общинските и частните болници.

Лекарите са категорични, че служебният рамков договор, наложен еднолично от министерството и здравната каса, е незаконен. От организацията определят като невярна прокламираната информация, че са увеличени парите за профилактични прегледи, както и направленията за специалист, обявяват се и срещу идеята да влизаме в болници с пръстов идентификатор.

След джипитата частни и общински болници също призоваха за протести

От съюза настояват служебният рамков договор незабавно да бъде оттеглен и декларират, че след влизането му в сила няма да работят по неговите правила и ще го атакуват в съда.

„От 28 март Българският лекарски съюз обявява стартирането на поетапни ефективни протестни действия и призовава всички свои членове да се включат в тях," се посочва в решението на националния съвет на организацията.