Храмът ни в Берлин е бил обруган
Храмът ни в Берлин е бил обруган / снимка: DarikNews.bg, архив
Емил Велинов - шеф на дирекцията по вероизповеданията към кабинета
53840
Емил Велинов - шеф на дирекцията по вероизповеданията към кабинета
  • Емил Велинов - шеф на дирекцията по вероизповеданията към кабинета

Вандали са обругали българската църква „Свети княз Борис-Михаил Покръстител” в Берлин, алармира пред Дарик шефът на дирекцията по вероизповеданията към кабинета Емил Велинов. В края на миналия месец над храма е имало три нападения в рамките на три дни.

„Преди 20-ина дни той беше нападнат и обруган, а се намира в центъра на Берлин. Което е трагично, защото бяха изгорени дрехи на свещеници, иконите бяха разхвърляни, утвар, всичко изнесено. Три нападения в рамките на три дни”, разказа Велинов.

„Да разбиеш храм, да изгориш свещенически одежди, да нарисуваш мечове и образа на Абдулах Хомейни… Иконите се намериха разхвърляни из цялото гробище - някои повредени, тези, които са останали здрави, бяха отново закачени”, изрази притеснението си той о заяви още, че откраднатите икони са около 12.

Щетите са на стойност между 18 000 и 22 000 евро. Те ще бъдат покрити със средствата, отпуснати от българската държава за ремонт на църквата. Според информация на дирекцията нападателите са заловени, но още не е съобщено за произхода им.