Гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис представи в Австрия в сряда и четвъртък инициатива в подкрепа на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство и ще посети двете страни през следващата седмица, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на съобщение за медиите на гръцкото министерство.

В четвъртък Нотис Митаракис се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена, а в сряда - с министъра на вътрешните работи Герхард Карнер.

Разширяването на Шенгенското пространство чрез присъединяването на Румъния и България ще бъде от пряка полза за Гърция, тъй като тя ще бъде свързана сухопътно с други държави членки на ЕС в рамките на зоната за свободно движение, посочва гръцкото министерство на миграцията и убежището.

България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 г., а през 2011 г. успешно приключиха процедурите по оценка за влизане в Шенгенското пространство, както е посочено в заключенията на Съвета по правосъдие и вътрешни работи от 9 юни 2011 г. Оттогава насам Европейската комисия неведнъж е заявявала, че двете страни са готови да се присъединят към Шенгенското пространство. През 2022 г., по инициатива на България и Румъния, се проведе нова мисия на ЕС на място, която потвърди, че двете държави продължават да отговарят на строгите шенгенски стандарти и имат образцови постижения в тяхното прилагане, посочва гръцкото министерство, цитирано от Аджерпрес.

В прессъобщението се припомня, че докато молбата на Хърватия за членство в Шенген беше приета от Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември миналата година, Румъния и България срещнаха съпротивата на две държави - Австрия и Нидерландия. "Голямото мнозинство от държавите членки изразиха подкрепа за двете страни, като подчертаха, че интеграцията ще укрепи доверието в ЕС и неговата сигурност", напомня гръцкото министерство на миграцията и убежището.

Гърция подкрепя присъединяването на Румъния и България, тъй като то ще спомогне за стимулиране на икономическата дейност чрез сухопътни връзки с Шенгенското пространство и ще повиши сигурността на външните граници.

"Гърция поема инициативата да подкрепи присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Това разширяване ще донесе и преки ползи за Гърция, която ще бъде свързана сухопътно с други държави членки на ЕС", заявява Нотис Митаракис, цитиран в съобщението.

"Тук, във Виена, се срещнах с австрийския канцлер Карл Нехамер и министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, а следващата седмица ще посетя София и Букурещ. Има въпроси, които трябва да бъдат решени, по-специално по отношение на миграцията и защитата на външните граници - въпрос, който изисква по-координирана, но и по-строга европейска политика. За тази инициатива сме в контакт с шведското председателство и Европейската комисия", е заявил гръцкият министър, цитиран в прессъобщението.
София Георгиева/БТА