Ларс Даниелсон - постоянният представител на Швеция в Европейския съюз, отбеляза, че приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство зависи преди всичко от заинтересованите страни, като посочи Австрия и Нидерландия, които се противопоставиха на предложението тези две източноевропейски държави да станат членове на зоната.

Според Даниелсон, чиято страна пое ротационното председателство на Евросъюза от началото на 2023 г., България и Румъния ще станат членове на Шенген, след като Австрия и Нидерландия дадат зелена светлина, което може да означава постигане на споразумение по отношение на миграцията, съобщава SchengenVisaInfo.com.

"Не виждаме смисъл да го включваме в дневния ред, докато не стане ясно, че има разумен шанс да получим одобрение в Съвета. Така че ще се опитаме да го направим по време на шведското председателство, но не мога да гарантирам, че това ще се случи", заяви той.

През декември миналата година Австрия и Нидерландия се противопоставиха на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, а ако Австрия настоява да разреши разширяването на Шенген след постигането на подходящо споразумение за имиграцията, приемането на Румъния може да бъде отложена поне за следващата година.

Това обаче е много малко вероятно да се случи. Посланик Даниелсон посочи, че по време на шведското председателство няма да има завършен пакт за миграцията, а вероятно не и преди 2024 г. Той добави, че по новите политики ще се работи до юли, когато Испания ще поеме председателството на ЕС за втората половина на 2023 г.
БГНЕС