Мерките, които се предлагат, по-скоро ще налеят допълнително вода в инфлационната мелница, отколкото да ограничат инфлацията. Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов по време на кръгла маса на бюджетната комисия, предаде БГНЕС.

„Трябва да се опитаме да изследваме защо българската инфлация във всичките ѝ аспекти и във всичките фактори, с които може да се представи инфлацията, е по-висока от средноевропейската и е една от най-високите в Европа“, каза Горанов.

Годишната инфлация в еврозоната достигна нов рекорд

Според него инфлацията не е причина за нищо, тя е следствие от грешни политики или от макроикономически събития. „И тук отново ще повторя – мерките трябва да са действително по-тясно фокусирани, защото с хвърлянето на едни пари върху целия пазар, вероятността да се засили инфлацията е много по-голяма, отколкото да се намали“, смята бившият финансов министър.

Калин Христов: Висока инфлация се спира с високи положителни реални лихви и с рецесии

„Дали сме пропуснали някои неща, които могат да се направят за ограничаване на инфлацията – според мен, да, особено в сферата на елекроенергийното производство. Имаше мерки, които да се създадат като устойчив автоматичен механизъм за редуциране на рязкото увеличение на електроенергията специално. Дълъг дебат, много се говори за него. Дано нещо тепърва да се направи, защото ние имаме относително независима електроенергийна система дотолкова, доколкото имаме достатъчно производствени мощности и бихме могли чрез държавни мерки да намалим натиска поне в тази посока“, каза още Горанов.
БГНЕС