Този шок от инфлацията ако не успеем да го овладеем, той ще бъде критичен и за приемането на България в еврозоната, заяви депутатът от ИТН
Този шок от инфлацията, който претърпява нашата икономика, ако не успеем да го овладеем, той ще бъде критичен и за приемането на България в еврозоната. Това коментира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански ("Има такъв народ") при откриване на кръгла маса „Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“ в Народното събрание.

Тези теми би трябвало трябва да се дискутират доста по-често, особено за последната половин година, тъй като те са в основата за икономическия растеж на нашата страна и за възможността България да поеме по един доста по-прогресивен път в своята стопанска дейност, каза Каримански.

В парламента: Обсъждат ползите и рисковете от въвеждането на еврото у нас

Той коментира, че инфлацията в България се е завърнала. Инфлацията не е само привнесена, но има и елемент генериран вътре в страната, коментира той. Каримански отбеляза, че Европейската комисия очаква инфлацията в България да достигне около 12% (11,9%) през 2022 г., което ще бъде двойно по-високо от самия ЕС и еврозоната.

Цените на храните нарастват с темп от 21,3 процента, което е силно притеснително. Движещ фактор на инфлацията е нарастването на цената на газа със 138,8 процента на годишна база през април 2022 г., следвано от твърдото гориво и топлоенергията, коментира Каримански. При храните най-голямо увеличение е установено при животинските и растителните масла и мазнини (+43,6%), зеленчуците (+32,4%), хляб и зърнени храни (+23,8%), както и млякото и млечните продукти (+21,2%), допълни той.

Председателят на бюджетната комисия отбеляза, че в кръглата маса участват професионалисти в сферата на икономиката, финансите и социалната политика и в резултат от дискусията ще бъде изготвен доклад, който да бъде от полза за правителството.
БТА