ГЕРБ иска ДАНС да разследва Станишев заради думи за Кърджали
ГЕРБ иска ДАНС да разследва Станишев заради думи за Кърджали / снимка: БГНЕС, архив
ГЕРБ иска ДАНС да разследва Станишев заради думи за Кърджали
71173
ГЕРБ иска ДАНС да разследва Станишев заради думи за Кърджали
  • ГЕРБ иска ДАНС да разследва Станишев заради думи за Кърджали

ДАНС да разследва лидера на социалистите Сергей Станишев. За това настояват от ГЕРБ. Причината - думите на Станишев в интервю за национален ежедневник, озаглавено: „А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?!”. Думите са част от коментар по повод резултатите от референдума в Крим.

От ГЕРБ обаче не коментираха етническото сравнение, което направи президентът Росен Плевнелиев в първия си коментар за Крим преди два дни.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева поиска ДАНС веднага да разследва лидера на БСП Сергей Станишев. „Какво има предвид Станишев като визира Кърджали за евентуален референдум. Заглавието на статията „Ако някой утре поиска референдум за Кърджали”. Защо визира Кърджали”, цитира заглавието тя.

„Искам извинение от Станишев. Аз като народен представител от област  Кърджали, искам извинение от името на кърджалиици, да излезе и да каже какво е имал предвид с този референдум. Защо сравнява Кърджали с Крим. Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на Станишев има ли реална заплаха за област Кърджали”, заяви още Караянчева.

От ГЕРБ обаче не поискаха извинение от президента Росен Плевнелиев, който от посещението си в Лондон в първия си коментар след референдума в Крим направи също сравнение на етническа основа.

„Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса. Докъде ще го докараме”, коментира тогава Плевнелиев.

До края на деня Цвета Караянчева не получи исканото извинение и обяснение от Сергей Станишев. В кулоарите на Народното събрание обаче лидерът на ДПС Лютви Местан обвини ГЕРБ в двуличние именно защото не са обърнали подобаващото внимание на думите на държавния глава, а само на репликата на Станишев.