/ Thinkstock/Getty Images
ГДБОП предупреждава за вълна от
92906
ГДБОП предупреждава за вълна от
  • ГДБОП предупреждава за вълна от
Кибератака чрез вирус, пратен по електронната поща, се извършва в последните няколко дни, предупреждава дирекция "Киберпрестъпност" към Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Зловредното съобщение се разпраща на хиляди произволно избрани имейли, които могат да са не само фирмени, но и лични. Всички съдържат заразен файл, който при разархивирането заразява компютъра в, компроментира операционната ви система и прави възможна кражбата на лични данни, пароли, злоупотреби с кореспонденция и интернет банкиране, обясни началникът на сектор "Компютърни престъпления" към ГДБОП комисар Явор Колев.
 
"Заразни" мейли за неплатени задължения заляха електронните пощи

Потребителите получават спам-съобщение на личната си поща, че фирмата им е ползвала услуги на стойност между 2000 и 3000 лева, които трябва да бъдат платени до дни. В противен случай подателят заплашва, че съгласно сключен договор, ще заведе дело срещу вас за просрочени задължения.
 
Писмото съдържа прикачен файл, който при отварянето си заразява компютъра ви и позволява кражба на лични данни и пароли и също така ви прави потенциален участник в мащабни DdoS атаки, подобна на тази, която свали сайтовете на няколко държавни институции по време на местните избори през 2015 г.
 


"Това, което сме установили при работата по тези кампании е, че мейлите изглеждат, че са изпратени от домейн с японско разширение. Но всъщност IP адресите, от които са изпратени, са от сървъри в Русия. Самите прикачени файлове, след като бъдат разархивирани, препращат компютъра, който изтегля зловреден код от сървъри, които се намират на сървъри в Украйна", обясни Явор Колев.
 
Разпространяват вирус от името на НАП, не отваряйте прикачения файл

Той разкри още, че сегашната атака е част от поредица кибератаки, които протичат от декември насам. Общото между всички е, че съдържат прикачен файл, който трябва да се разархивира и информация, която цели да стресира потребителя  и да го провокира да отвори писмото. При една от атаките авторът се е представял за съдия изпълнител, а при друга за Националната агенция по приходите.
 

screenshot/