Фармацевти: Затварянето на аптеките по-скоро е заради цените
Фармацевти: Затварянето на аптеките по-скоро е заради цените / netinfo

Има опасност да бъдат затворени много аптеки, но не заради изискванията в новия Закон за лекарствените продукти, а по-скоро заради Наредбата за ценообразуването, която вече е подготвена и евентуално ще бъде приета. Това заяви в предаването "Дарик кафе" Габриела Вутева, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз. Изявлението на Вутева бе по повод твърденията на председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, че много аптеки в страната ще бъдат затворени заради новите изисквания собствениците на аптеки да бъдат фармацевти и да не притежават повече от една аптека.

"Аптеки, собственост на Николай Костов работеха без разрешение и в тях работеха непрофесионалисти без фармацевтично образование", заяви още Вутева. Тя обвини председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки, че от негова аптека и е бил продаден без рецепта медикамента Дигоксин, който по принцип се продава по лекарско предписание.

По думите й не бива да се изкарва на преден план търговската дейност на аптеката, тъй като те най-вече са здравни заведения и „като такива те трябва да подсигурят своята независимост, за да могат да работят по правилата на добрата аптечна практика”.