Евровота показа, че НДСВ още не е изплатило цената от влизането си в коалицията
Евровота показа, че НДСВ още не е изплатило цената от влизането си в коалицията / netinfo

НДСВ плати изключително висока цена от участието си в тройната коалиция – на евроизборите пролича, че тази цена още не е изплатена. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио проф. Огнян Герджиков, който е член на Политическия съвет на жълтата партия.

Политически сили, които имаха немалък принос за членството ни в Европейския съюз – като СДС, ДСБ, г-н Софиянски, не успяха да вкарат нито един депутат в ЕП, посочи проф. Герджиков. Оказа се, че партиите, които имаха най-голям принос за това членство излъчиха един единствен кандидат в лицето на нашия, добави той.

Според проф. Герджиков обаче трябвало да се признае, че през последния месец и половина НДСВ все пак е показало сериозен ръст в подкрепата за партията.

Длъжни сме да се съобразяваме с коалицията, в която сме, и затова можем да имаме твърде малък толеранс на поведение, коментира още Огнян Герджиков. Ние сме изключително лоялен партньор, което всъщност не винаги се оценява положително - то носи негативи, но именно в качеството си точно на лоялен партньор и в името на стабилността на страната ние си позволяваме само от време на време да бъдем коректив на управлението на БСП, добави той.

Очевидно е, че трябва да има известна корекция в политиката, която води НДСВ, каза проф. Герджиков, запитан за промените, които се очакват от предстоящия конгрес на жълтата партия на 3 юни. Едва ли промяната обаче ще бъде изключително рязка - ако някой смята, че ние ще вземем решение да напуснем тройната коалиция, вероятно ще сбърка, тъй като това няма да е добре за страната, добави той.

Според него не по-слабо известните имена, които са били на челни позиции в листата на НДСВ за евроизборите, са причина за слабия резултат на партията. Причината според Огнян Герджиков е по-скоро в изключително ниска избирателна активност. Това дава предимство точно на тези политически партии, които имат полувоенизирани структури, които се мобилизират на 100 или близо до 100 процента, докато партиите на десницата или на център-дясно нямат този потенциал, добави Герджиков.

Цялото интервю четете тук.