През следващата седмица в България пристига на посещение европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, по покана на премиера Кирил Петков, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова по NOVA.

По думите й, разговорите за това как най-добре да противодействаме на "високата" корупция, особено когато е свързана и с европейски средства, продължават.

„Едно от важните неща, върху които работим, е антикорупционната комисия да може да сезира пряко европейските прокурори, тогава когато констатира корупционните престъпления с европейски средства“, добави Йорданова. 

Министърът каза още, че в сряда Народното събрание ще разгледа на първо четене законопроекта, който предвижда закриването на специализираното правосъдие.

„Очаквам изключително задълбочен, вероятно и "горещ" дебат в парламента, който да огледа всички аспекти на законопроекта“, каза още Надежда Йорданова и допълни, че законопроектът е направен изключително прецизно.

Йорданова добави, че очаква скоро и законопроектът за промени в антикорупционната комисия да бъде поставен за разглеждане в парламента.

"Постигна се съгласие между членовете на ЕС за активиране на директива за временна защита, безпрецедентно в рамките на три дни, в помощ на украинците, които бягат от войната. Тя съществува от 2001 година и за първи път се активира. Бе поставен и въпросът за наказателно преследване на Владимир Путин пред трибунала в Хага. България се присъедини към искането за разследване за военни престъпленя в Украйна от страна на Русия", заяви още правосъдният министър.

Според нея хибридният характер на война ще затрудни разследването, но заяви, че има начини за установяване на оригиналността и достоверността на доказателствата, включително и в електронен вариант.