Евроексперти идват в края на май, за да анализират българската прокуратура
Евроексперти идват в края на май, за да анализират българската прокуратура / Sofia Photo Agency архив

Четирима европейски прокурори, които ще извършат анализ на българската прокуратура, ще пристигнат у нас на 30 май. Това съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред български журналисти в Брюксел.

Захариева, вицепремиерът Румяна Бъчварова и главният прокурор Сотир Цацаров бяха приети от заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова. Срещата бе част от постоянния диалог на българските власти и комисията по механизма за сътрудничество и проверка.

Захариева уточни, че експертите ще анализират българската прокуратура в рамките на дейността на службата на ЕК за структурно развитие. Тя добави, че анализът на прокуратурата е развитие на механизма за наблюдение.

Цацаров допълни, че в следващите дни ще бъде подписано споразумение със службата на ЕК, която осъществява цялостната организация по извършването на анализа. Той уточни, че оценката ще бъде направена от действащи прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия, с опит в разследването на тежки престъпления и администрирането на прокуратурата.

Ще бъдат осъществени няколко мисии с продължителност по няколко дни, а докладът на експертите ще бъде завършен в края на декември, за да може констатациите да залегнат в следващия доклад на комисията по механизма за наблюдение. Няма да има нещо, което те да поискат и ние да откажем, посочи главният прокурор.

Комисията оценява много и вярва на искрената политическа воля на това правителство да решава проблемите, заяви вицепремиерът Бъчварова. По нейните думи се отчита, че процесът, който ще доведе до резултати, е в своето начало. Вижда се и според мен не е малко, защото без такава политическа воля не би могло да постигнем резултат.

Оценявам това отношение като изключително окуражаващо за следващите ни усилия, добави тя.

Захариева отбеляза, че разговорът в ЕК е засегнал напредъка по стратегията за съдебна реформа, резултатите от първото изменение на Закона за съдебната власт и предстоящите промени, разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. От нас искат да видят резултати, бързина на съдебното производство и борбата с корупцията, поясни министърът.

По нейните думи Тимерманс и Юрова са изказали задоволство от добрите темпове, с които се движат измененията, както и от усилията, които българското правителство полага.

Двете страни подчертахме, че механизмът за сътрудничество и проверка не би трябвало да се използва за вътрешнополитически цели, това пречи на ЕК да бъде партньор, посочи Захариева. Цацаров допълни, че механизмът недопустимо се използва за постигането на такива цели, а това няма нищо общо с естеството му и с виждането на комисията.

По неговите думи изпълнението на препоръките по механизма е обща цел, която не може да бъде постигната без усилия и резултати от всички институции. Ако кажем, че времевите граници на механизма са до края на мандата на тази комисия, е важно да кажем и друго - преустановяването на механизма в тези времеви граници е нещо, което няма да се случи и не може да се случи само по себе си. То ще се случи само в резултат на обединени усилия на всички власти, обобщи главният прокурор.