Евгений Михайлов ще сезира прокуратурата за приватизацията на „Бояна филм”
Евгений Михайлов ще сезира прокуратурата за приватизацията на „Бояна филм” / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Евгений Михайлов ще сезира прокуратурата за приватизацията на „Бояна филм”
25871
Евгений Михайлов ще сезира прокуратурата за приватизацията на „Бояна филм”
  • Евгений Михайлов ще сезира прокуратурата за приватизацията на „Бояна филм”

Бившият директор на Киноцентъра режисьорът Евгений Михайлов ще изпрати на европейските институции документи за ощетяването на държавата след приватизацията на "Бояна филм", ако прокуратурата не се самосезира.

Ню имидж България" и „Ню Бояна филм" са осъдили с помощта на фалшиви документи Агенцията за следприватизационен контрол да им върне 1 млн. евро и парите са били изплатени. Михайлов настоява за прокурорска проверка, защото според него Агенцията за следприватизационен контрол е ощетила държавата с над 1 млн. евро.

Ню Бояна" продължава да води дела срещу българските музеи за костюми, които са дарени преди повече от три години на българските музеи и за които има перфектни документи, които са на нищожна стойност, а „Ню имидж" с фалшиви документи иска да изкара, че това са костюми за над 1 милион лева. Ако всичко това би било вярно, това означава, че българската държава и Агенцията за приватизация преди три години е продала едно много ценно имущество за без пари", уточни Михайлов.

Евгени Михайлов сподели, че очаква прокуратурата да се самосезира по случая, защото това, което се е случило, е скандално: „Ако прокуратурата не се самосезира, ще се принудя аз да самосезирам както прокуратурата, така и международните институции".

По думите на Михайлов заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев е в странно положение при тези дела - като ищец в ролята си на член на съвета на директорите на "Ню Бояна" и като ответник - в ролята си на представител на Министерството на културата /МК/, на чието подчинение е НИМ.

„Ако правителството толерира такъв тип политика и такъв тип грабеж на България, и такъв тип конфликт на интереси, може да го остави. Не мога да се меся в работата на премиера и да искам оставката на Дерелиев, но ако той сам не я подаде, може би трябва да бъде посъветван", категоричен бе Евгений Михайлов.

Заместник-министър Димитър Дерелиев е представител на държавата в Съвета на директорите на "Ню Бояна филм" и не получава възнаграждение, информират от Министерството на културата (МК) по повод на изявления на бившия директор на Киноцентъра Евгений Михайлов.

"Приватизацията на "Бояна филм" е приключила през ноември 2006 г. и е необяснима тревогата, възбудила г-н Михайлов през 2010 г. Що се отнася до заместник-министъра на културата Димитър Дерелиев, той подава на 21 юни 2009 г. писмена молба за освобождаването му от Съвета на директорите на дружество "Ню Бояна филм".

Тъй като съгласно приватизационния договор на правителството МК задължително определя един свой представител в Съвета на директорите на дружеството, за да наблюдава дейността му, със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов от 10 август 2009 г. заместник-министър Димитър Дерелиев е определен като представител на държавата в Съвета на директорите на "Ню Бояна филм".

На извънредно общо събрание на акционерите на дружеството на 5 октомври 2009 г. предложението на МК е гласувано. Със стандартния договор, който е необходим за вписване в Търговския регистър, на Димитър Дерелиев е определено заплащане от 500 лева. Още на следващия ден - 6 октомври 2009 г., със специален анекс заместник-министър Димитър Дерелиев се отказва от възнаграждението и така изпълнява клаузите на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси", се посочва в позицията на МК.

Отбелязва се, че дружеството е издало на Дерелиев служебни документи, от които става ясно, че от юли 2009 г. той не получава възнаграждение като член на Съвета на директорите.

"Всички споменати документи са на разположение на медиите в МК и тяхното наличие доказва, че разпространените днес от Евгений Михайлов твърдения са груба манипулация и фалшификация, целяща да урони както името на Димитър Дерелиев, така и престижа на МК", заявяват от ведомството.