Евакуират 68 къщи в „Аспарухово заради опасност от срутване
Евакуират 68 къщи в „Аспарухово заради опасност от срутване / снимка: DarikNews.bg

Започнала е евакуация на семейства от бедстващия район Аспарухово във Варна.

Това заяви пред „Фокус" кметът на Варна Иван Портних. Той допълни, че вече има евакуирани семейства, а действията са започнали още вчера.

„Извършва се евакуация на 68 къщи, които представляват или конструктивна опасност, или са в райони със свлачища. Огледите на постройките продължават и има вероятност броят на опасните сгради да нарасне", допълни кметът.

Създадени са условия за евакуираните и в общинската база, в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова", както и в други общежития. Част от хората предпочитат да се настанят при близки и роднини.

Днес предстои извънредна сесия на общински съвет - Варна. Съветниците се събират във връзка с бедствието в квартал „Аспарухово", отнело живота на 12 човека. Сесията ще започне със заупокойна молитва в памет на жертвите от район Аспарухово, която ще бъде отслужена от Варненския Великопреславски митрополит Йоан.

Съветниците ще вземат решение за подпомагане на семействата на загиналите. Ще се разгледа и предложението общинските съветници да дарят едно свое месечно възнаграждение за нуждите на бедстващите от района, както и да се осигурят безплатни прегледи за всички пострадали от бедствието във всички общински ДКЦ-та.