Еленко Божков: ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки
Еленко Божков: ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки / снимка: БГНЕС, архив

ДКЕВР е под натиска на измекярското правителство на Близнашки. Това заяви пред бТВ отстраненият член на ДКЕВР Еленко Божков. Той уточни, че думата „измекяр" значи лакей, а сегашният служебен кабинет бил именно такъв по отношение на корпоративни интереси.

Оставката на Божков беше поискана от енергийния министър Васил Щонов по време на смяната на ръководството на енергийния регулатор. Той не я подаде и беше отстранен заради конфликт на интереси. Енергетикът призна, че през годините е участвал във фирми в бранша, но е излязъл от тях и щял да си търси правата.

Той беше категоричен, че е „отстранен противозаконно", защото е засегнал „корпоративни и лобистки интереси".

Той донесе електрическа крушка, като заяви, че Васил Щонов и Георги Близнашки не разбирали разликата между нея и ядрен реактор, а ресорният министър се опитва да командва енергетиката с дистанционно управление.

„Цените ще се качват в зависимост от копчето, което натиснат от кабинета на Щонов", заяви Еленко Божков. Той припомни, че претенциите на EVN са за 18-процентов скок, а „като сложим това, което трябва да се даде на НЕК, стават над 25%".

Бившият член на ДКЕВР защити и свалянето на цените на тока, критикувано сега от служебното правителство: „Ние ограничихме апетитите на монополите, намалихме технологичните разходи, където те крият кражбата на електроенергия, която всички българи плащат сега. Те започват от 15% загуби, ние ги свалихме до 8".