Електронно гласуване с машини като банкомати, предлага СДС
Електронно гласуване с машини като банкомати, предлага СДС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Гласуване по електронен път с помощта на машини, приличащи на банкомати, предлагат за предстоящите местни избори от СДС в Пловдив. Според шефа на предизборния щаб на сините Борис Марков това е единственият начин да се неутрализира фалшифицирането на изборните списъци и търговията с гласове.

Марков обясни, че подобна методика е успешно внедрена в редица европейски страни и в САЩ. Има различни варианти на такива машини, наречени изборни терминали, каза той и уточни, че цената на един е между 500 и 1500 долара.

С електронния метод на гласуване ще се преодолее и административната хамалогия, с която се сблъсква всеки, който е адресно регистриран на едно място, а временно пребивава на друго, категорични са от СДС.

Гласуването ще става с лична карта и ще отнема около 30 секунди. Едни избори струват на държавата около 20 млн. лева. С тях може да се обезпечи внедряването на новата технология за гласуване още на предстоящите избори, обясни лидерът на сините Мартин Димитров. Той подчерта, че дори ще бъде по-евтино за държавата, тъй като машините за гласуване ще се използват многократно.

За повече сигурност, освен в електронен вариант, вотът ще бъде регистриран и на хартиен носител, добави Марков.

Идеите си за промени в изборното законодателство сините ще обявят в парламента по време на утрешното гласуване на проекта за промени в Изборния кодекс.

Други новини от Пловдив