/ ThinkStock/Getty Images
Един от вариантите за контрол върху работещите на открити обекти затворници са електронните гривни, смятат експерти. Гривните обаче все още не са влезли в употреба.
 
250 гривни ще контролират част от престъпниците у нас, но... не сега. Освен това, по неофициална информация, едва 50 от гривните са планирани за затворници, пуснати в по-лек режим, съобщава бТВ.
 
Електронни гривни следят дали осъдени стоят в домовете си

"От 3 години все не се купуват от Главната дирекция "Изпълнение на наказанията". В петък разбрах, че са закупени, но все още се монтират", коментира бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов.
 
След четири години и половина в затворите в Бургас и София за данъчни престъпления, Румен Кузманов има наблюдения от първо лице за това как се излиза на работа. "Това е по преценка на инспектора по социална дейност - той би трябвало да прецени риска на този, който излиза на външен обект", разказва той.
 
Беглецът взел възрастна жена за заложник, преди да бъде заловен (ВИДЕО)

Според Димитър Бонгалов подобна "широка субективна свобода" създава рискове за корупция. "Витае тоя дух - трябва да платите, за да отидете на работа, да ви сменят режима или да минете на предсрочно условно освобождаване", коментира бившият зам.-министър на правосъдието.

За въвеждането на електронни гривни за затворниците у нас се заговори още през 2006 г., с намерението употребата им да започне след година, т.е. през 2007 г.

Затворник „забрави“ да се върне зад решетките в Пловдив

Електронните гривни се прилагат в Америка и Европа от десетилетия спрямо осъдени и хора под домашен арест. В Полша например 36 000 са осъдените с гривни. В България устройството се прилага за първи път от лятото на 2014 г. (преди това има пилотен проект с 11 души).