АЕЦ Козлодуй
АЕЦ Козлодуй / БГНЕС
Има сериозни различия между реакторите на централата на Чернобил, където имаше авария с огромни последици, и тези в Козлодуй. В това са категорични експертите от „Булатом“. Те са убедени, че реакторите в Козлодуй, тип ВВЕР, са по-добре защитени от тези в централата в Чернобил.

Дискусия за Чернобил и Козлодуй
БГНЕС

Реакторите на АЕЦ „Чернобил“ са били РБМК, докато блоковете в АЕЦ „Козлодуй“ са ВВЕР, и през последните години в света се внедряват в експлоатация именно реактори ВВЕР, заявяват експертите от „Булатом“.
 
Реакторите тип РБМК има слабости в противопожарната система, докато тези тип ВВЕР са с далеч по-модернизирана такава система.

Дискусия за Чернобил и Козлодуй
БГНЕС

РБМК няма усилена херметична обвивка, каквато има ВВЕР. РБМК няма контрол върху температурата за разликата от реактора тип ВВЕР. Тава са само част от разликите, които очерта секретарят на „Булатом“ Светослав Георгиев:
 
„Стигнахме до една от основните разлики между двата типа реактори. Това е връзката между температурата и мощността в двете технологии. Най-просто казано, с повишаване на температурата в зоната на топлоносителя в реактор РБМК се повишава и мощността, докато с повишаване температурата в реактори тип ВВЕР, мощността се намалява. Тоест технологично между двата вида реактори по проект е заложено вътрешноприсъщи свойства на безопасност в реакторите ВВЕР“, обясни Георгиев.

Дискусия за Чернобил и Козлодуй
БГНЕС

Не на последно място графитът в реактора РБМК много лесно се възпламенява, факт, който е причинил огромните разрушителни последици от аварията в Чернобил. А графит в реактора ВВЕР няма, обобщават специалистите.

Дискусия за Чернобил и Козлодуй
БГНЕС