/ iStock/Getty Images
Трябва да се промени коренно Наредбата за приобщаващото образование. Радвам се, че в момента председателят на Комисията по образование Красимир Вълчев работи в тази посока, синдикатът подпомага дейността и Министерството на образованието също работи за промяна на наредбата. Това каза пред журналисти в Плевен председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева

По думите й българското средно образование е добро образование, но няма подкрепата на другите институции и на родителите. "За приобщаващото образование, за приема на децата в училище и задържането им, особено от рисковите групи, съгласно Постановление 100 на Министерски съвет за приобщаващото образование се създадоха екипи от социалните дейности към общините, от МВР, но всички останаха настрани и останаха само учителите и директорите", подчерта Такева. 

Според нея системата не се е справила с децата, които не ходят на училище. "Затова и Министерството на образованието трябва да разработи мотивационен механизъм за задържане на децата в училище, но и за родителите, които нямат афинитет към образованието. Държавата има механизмите, но трябва да си свърши работата", смята председателят на СБУ.

Тя посочи, че през миналата година само през първия учебен срок са отпаднали 34 000 деца от образователната система. Около 55 процента от тях са заминали в чужбина с родителите си, а останалите не е ясно къде са. 

Такева е категорична, че е сложно да бъдат накарани родители от някои етнически групи да изпращат децата си на училище. "Това в бъдеще ще ни изиграе много лоша шега - на обществото ни като цяло, за демографските ни проблеми, на развитието на икономиката, на заетостта и на развитието на всяка една отделна личност", каза още Такева. 

Янка Такева участва в откриването на осмата Национална научно-практическа конференция на тема "Добри педагогически практики в областта на образователната интеграция и на образователното приобщаване на деца и ученици от уязвими групи", която от днес започна в Плевен.
Елина Кюркчиева/БТА