Експерт: Отвличанията да се приемат като форма на тероризъм
Експерт: Отвличанията да се приемат като форма на тероризъм / снимка: БГНЕС

Крайно време е отвличанията да се приемат като форма на тероризъм. За това призова експертът по борбата срещу организираната престъпност Иван Бояджиев по време на дискусия, посветена на отвличанията у нас. Той настоя и за по-съкратена процедура при издаването на разрешения за използването на специални разузнавателни средства. Бояджиев посочи, че такова може да бъде издадено веднага и от дежурен прокурор, като по този начин ще се спести ценно време при събирането на доказателства.

Ако отвличането се приеме за форма на тероризъм ще се работи по-друг начин, бе категоричен Бояджиев. Сега то се приема по-скоро за хулиганска проява, отколко за сериозно престъпление. Всяко елементарно действие по линия на тероризма обаче води до непредвидими последствия, смятат още експертите. „Освен това, за да се работи ефективно срещу тероризма и отвличанията, е необходим висок професионализъм, съвременни технически средства и агентурен апарат", изтъкна Бояджиев.

Друг важен момент при работата с отвличания е използването на специални разузнавателни средства. И макар че тази тема много често възпламенява общественото мнение, към нея специалистите подхождат с особен интерес. Към тях трябва да се прибягва бързо и навременно, заяви Бояджиев, като уточни, че внедряването им не винаги предизвиква мързел. „Това е така, ако оперативния работник по време н разследването разчита само нещо да капне от СРС-тата и на мързел към работата. Но по линията на терористичните актове, с използване на взривни вещества, по линия на отвличането - това не е така", каза още той.
 
Засега отвличанията на деца и политици са малко вероятни, коментира адвокат Марин Марковски. Политическият момент не привлича престъпниците, а детето е сложно нещо, добави още той. „То трябва да се храни, изпада в стрес, вдига шум, не се плаши толкова. Така че те имат практически затруднения при отвличането на деца", отбеляза Марковски.

В края на дискусията заместник градския прокурор на София Роман Василев обеща пакет от законодателни промени в най-скоро време.