ЕКОБУЛПАК преработи 2,1 т. отпадъци в завода във “Филиповци”
ЕКОБУЛПАК преработи 2,1 т. отпадъци в завода във “Филиповци” / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Общо 2 100 000 кг. отпадъци са преминали през завода за преработка на отпадъци, който ЕКОБУЛПАК изгради в столичния квартал „Филиповци” през първите 100 дни от пускането му в експлоатация. Това стана ясно днес в рамките на Деня на отворените врати, който дружеството организира в завода. 1 200 000 кг. от общото количество преработен отпадък, е делът на боклуците от жълтите контейнери, а 900 000 са от стъклените опаковки.

86 процента от обема на отпадъците от жълтите контейнери, където се изхвърлят хартия, пластмаса и метал и 100 % от стъклените опаковки от зелените контейнери са били предадени за рециклиране. Това съобщи прокуристът на ЕКОБУЛПАК Милен Димитров. По думите му, само 14 % от обема на отпадъците в жълтите контейнери са били негодни за преработка и пренасочени за депониране. След направените експлоатационни проби през първите 100 дни на завода, общия му капацитет може да достигне 190 хиляди тона годишно. “35 тона на смяна могат да се преработват, но това е само за стъклото”, каза Димитров

Изпълнителният директор на ЕКОБУЛПАК Видьо Видев заяви, че фирмата има намерение да участва в обществената поръчка на Столичната община, като фирма за третиране на битов отпадък. "В близките три месеца ще открием инсталации в Ямбол, Търговище. Също така имаме готовност вече и в Пловдив", каза Видев.