ЕК подпомага български семейства заради скъпите храни и горива
ЕК подпомага български семейства заради скъпите храни и горива / снимкa: Sofia Photo Agency
Европейската комисия ще отдели над 7 милиона евро в натура, за да подпомогне около 365 000 български семейства заради повишените цени на хранителните продукти и горивата. Средствата ще дойдат по линия на социалното ни министерство и БЧК. Това съобщи за Дарик министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

„България трябва да направи мониторинг на пазара, така че да няма деформации вътре в него, които да повишават цените”, коментира тя.

Ето какво още каза министър Грънчарова по повод призива на страната ни и още осем държави за изравняване на преките плащания за фермерите между новите и старите членки на ЕС от 2010-та, вместо от 2013 година:

„Това е едно съвсем справедливо искане от страна тези девет държави. Към този момент по-скоро Европейската комисия запазва неутралитет в отговора си, тоест крайно решение не е взето. Но във всеки случай, струва ми се трябва да говорим за това, че особено в една такава тежка ситуация с цените на хранителните продукти е много важно всички държави да са в една и съща изходна позиция и поставени при равностойни конкуренти условия”.