Държавата ще финансира и частните училища и детски градини
Държавата ще финансира и частните училища и детски градини / снимка: БГНЕС, архив
Държавата ще финансира частните училища и детски градини
77852
Държавата ще финансира частните училища и детски градини
  • Държавата ще финансира частните училища и детски градини

Частните училища и детски градини вече ще могат да получават субсидия от държавата. Това предвижда новият закон за предучилищното и училищното образование, изготвен от ГЕРБ, който парламентът прие на първо четене. Именно тази промяна доведе до спор между опозицията и управляващите.

Към всяко училище ще има обществен съвет, а Национален инспекторат по образование ще прави независима външна оценка на качеството на образованието в училищата и детските градини. Освен това управляващите предлагат да се позволи и регулира домашното образование.

Големият спор обаче предизвика възможността парите да следват ученика и по този начин да се финансират частните училища и детските градини.

„Левицата има идеологическа преграда, не може да приеме термина „частно”. За нея звучи като „буржоазни”, „богати”, а това е много голям проблем”, коментира Снежана Дукова от ГЕРБ.

„Като извадите от тези пари, които не стигат и сме на последно място в ЕС, и ги дадете на частните училища, вие приключвате и със системата на държавните училища. Такъв подход е абсолютно неприемлив”, отговори Румен Гечев от БСП.

И докато бяха още на темата, лидерът на ДПС Лютви Местан поиска детска градина във всеки ромски квартал.

„Проблемът с ранното отпадане на ромите от училищното образование не е проблем на самото училищно образование. Корени се в системата на предучилищното възпитание и подготовка на децата”, заяви лидерът на ДПС.

Въпреки че новият закон е предложен от ГЕРБ, образователният министър Тодор Танев застана твърдо зад него.

„Държавата е в дълг по конституция да подкрепи част от тези ангажименти на образователния сектор в частната сфера, които държавата изисква. И сега държавата подкрепя нещо, което може да бъде възприето като частен - учебниците от 1-ви до 7-ми клас, те са безплатни независимо какво е училището. Но вероятно ще трябват и още някои елементи на цялостния образователен процес”, коментира след гласуването министърът на образованието проф. Тодор Танев.

„Но подчертавам напълно, много отговорно, че става дума за задължителната част от него. Не става дума за другите две части от образователния процес, не става дума за извънучилищната дейност, за сградния фонд или каквито и да било други действия на хората, които са дръзнали в България да имат частни детски градини или училища”, посочи още министърът.

Освен предложения от ГЕРБ закон, депутатите разгледаха и предложения от БСП Закон за народната просвета, но той беше отхвърлен.