Държавата дължи над 1 млрд. лв. за здравни вноски
Държавата дължи над 1 млрд. лв. за здравни вноски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Държавата дължи над 1 млрд. лв. за здравни вноски
67808
Държавата дължи над 1 млрд. лв. за здравни вноски
  • Държавата дължи над 1 млрд. лв. за здравни вноски

Ако държавата не гарантира, че болниците ще получат всичко, дължимо от Здравната каса, в рамките на 60-дневен срок, от средата на ноември лекарското съсловие започва ефективни протестни действия. Това стана ясно след заседание на Обществения съвет по проблемите в здравеопазването, който освен съсловни организации, включва работодатели, синдикати и представители на пациентите.

Лекарите обаче настояха средствата, с които касата ще заплати на лечебните заведения, да не бъдат за сметка на предвидените в резерва й за догодина. Този следобед всички участници в съвета се обединиха около идеята, че за здравноосигурителни вноски държавата дължи над 1 млрд. лева и настояха тя незабавно да преизчисли вноските, които е длъжна да плаща, за да не се стига до моменти като този, в който болниците получават само 80 на сто от полагащото им се.

Държавата трябва да внася здравни осигуровки за пенсионери в размер на 640 млн. лв., а за деца - 330 млн. лв., посочи председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов: „Дотук стават 970 милиона лева само за тези 2 категории граждани. Категориите, които държавата осигурява обаче са девет. От четири години насам вноската на държавата е 941 млн. лева. Тоест, от деветте групи, държавата практически осигурява само две. За другите не плаща и лев".

По време на заседанието станало ясно, че 80 процента от необходимите на болниците средства за септември вече са преведени.

„Не е платено само на девет болници, които не са подписали, аз ги наричам рекетьорските анекси на Здравната каса, за които ние сме сезирали Главната прокуратура за склоняване към извършване на престъпление от страна на НЗОК към директорите на лечебните заведения. Тези девет болници и персоналът в тях излиза, че са наказани. Това отново е категорично превишаване на правомощията на ръководството на касата", добави Райчинов.

Според Божидар Данев има редица грешки във финансирането на здравната ни система, които трябва да бъдат коригирани: „Например, сега парите, които се събират от здравни вноски за 2013-а година през януари, не се връщат в Здравната каса. Обикновено НАП събира вноските ни за декември през месец януари следващата година. Но тя не ги връща в Здравната каса за разход за 2013-а година, а ги запазва за следващата и така не става ясно къде потъват тези пари."

Лекарите поискаха още до края на годината финансирането на ваксините и интензивните грижи да се върне от Здравната каса към Министерството на здравеопазването.