Държавата да спре финансирането на партиите, предлагат депутати
Държавата да спре финансирането на партиите, предлагат депутати / netinfo

Да се спре държавната субсидия за партии и те да се финансират от собствени приходи. Това предлагат независимите депутати Стела Банкова и Минчо Христов, научи Дарик радио. Двамата са внесени в деловодството на Народното събрание промени в Закона за политическите партии.

Пред Дарик Минчо Христов обясни, че в момент, в който заплатите и пенсиите на българските граждани са най-ниските в Европейския съюз, е неморално държавата да отделя десетки милиони левове за субсидиране на политическите партии. Стела Банкова и Минчо Христов предлагат предвидените в бюджета средства за финансиране на партиите да бъдат пренасочени към здравеопазването и социалната сфера.

С приетите миналата година промени в Закона за политическите партии се увеличи двойно държавната субсидия за партиите в България. Общата сума за финансирането на партиите от хазната се определя всяка година в зависимост от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори. През август миналата година парламентът реши партиите да получават за един спечелен на изборите глас 2 процента, вместо 1 процент, от минималната работна заплата.

Според настоящия размер на минималната заплата субсидията се изчислява по 3,60 лева за получен на избори глас. Над 12 млн. лева са предвидените за субсидиране на партиите средства в бюджета за тази година.

Освен партиите, влезли в парламента, субсидия получават и тези, които са спечелили поне 1 на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори.