Две бъбречни трансплантации направени в Алексадровска болница
Две бъбречни трансплантации направени в Алексадровска болница / netinfo

Две трансплантации на бъбреци са били направени в Александровска болница през този нощ. Донорът е 55-годишен мъж от Плевен, изпаднал в състояние на мозъчна смърт след прекаран инсулт, съобщиха от болничното заведение.

При експлантацията на органите се е оказало, че донорът е боледувал от хепатит "Б", което е наложило реципиентите да бъдат със същото заболяване, както и да са на хемодиализа, се уточнява в съобщението.

Сред откритите такива пациенти в диализните центрове на Видин, Монтана и Търговище комисия от лекари с различни специалности е решила органите да бъдат трансплантирани на 53-годишния Кънчо Койнов от Търговище – със 74 процента съвместимост, който е на диализа от седем години, – и на 58-годишната Славянка Боянова, с 55 процента съвместимост, която е на диализа от девет години, съобщи БТА.

Трансплантациите са били извършени в урологията на болница "Александровска" от екипите на проф. Митко Цветков - шеф на урологичната клиника, и на проф. Петър Панчев. Те са завършили към 2.30 часа през нощта, уточняват от болницата.

Проф. Митко Цветков е споделил, че операциите са били изключително тежки поради увредените тъкани и съдове на реципиентите. В момента те са добре, но все още не са дали диуреза, поради което са на хемодиализа.