За движението е въпрос на чест доброто представяне на парламентарните избори, каза Карадайъ
Вътрешните проблеми на ДПС са преодолени. Днес можем да се похвалим, че правилно беше решението да заложим на разума, а не на емоциите, за да успеем да хванем, да усетим пулса на времето, за да осъществим процеса на реформиране. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в доклада си по време на Х-та Национална отчетно-изборна конференцияпна ДПС, която се провежда онлайн. 

Карадайъ направи анализ на изминалите четири години, като посочи, че периодът се характезира с ред нестабилности в световен, европейски, регионален, национален и партиен план.

"В партиен план – в началото на периода имахме едно от най-сериозните изпитания пред единството на партията. Този период е изключително динамичен и наситен за цялата партийна структура, в нейното прелегитимиране и укрепване. На изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г., в които ние активно участвахме, основната ни политическа цел беше да се предизвикат предсрочни парламентарни избори, а в политически контекст – да тестваме единството в партията. Политическата цел беше постигната, но видяхме че единството в партията беше подложено на сериозно изпитание. На парламентарните избори, проведени през 2017 г., нашите структури удържаха на натиска, заплахите и манипулациите, но останахме четвърти с разлика от около 2500 гласа след третите. Ако на 26 март 2017 г. някой имаше съмнението, че е пропукано единството на партията, то изборите за членове на Европейския парламент през месец май 2019 г. ни дадоха ясен знак, че разделението е приключило, но единението не е на нужното равнище. Евроизборите бяха добра основа за следващите местни избори през 2019 г., на които се видя, че вътрешните проблеми са преодолени и разширението е факт – спечелихме 47 кметове на общини, при 40 в предходния мандат. Резултатите бяха категорични в полза на заедността", отчете Мустафа Карадайъ.

Доган към ДПС: Да преговорим урока за заедност пред вируса

"Единството и заедността не са просто емблема на ДПС, те са наша кауза и наша същност. Днес нашата сила ни дава самочувствието на строители на демократична България, за стожер на демокрацията и на мира в страната, самочувствието да бъдем мост за толерантност на Балканите, за реформатори в европейски план, радетели на глобалния ред", продължи той.

"Несъмнено, като един от основните фактори трябва да посочим и ролята на нашия почетен председател. Големите неща са присъщи на хора, способни да виждат бъдещето, да поемат отговорност и да определят правилата, да карат нещата да се случват, да отприщват и регулират вътрешната сила на Колективното тяло. И, разбира се, да насочват, да задават посоката. Ние в ДПС имаме редкия шанс да сверяваме часовника си с държавник, политик, философ, човек като д-р Ахмед Доган", категоричен бе Карадайъ.

Лидерът на ДПС не спести критики към управлението и подчерта, че движението е прогнозирало провала му още от началото.

"Липсата на реформи и стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение вече и извън възможностите на правителството. Недоверието на управляващите е повсеместно и то създава чувството на несигурност и липса на перспектива. Всичко това се случва на фона на ясни индикации за нарастване на напрежението и очертаваща се на дестабилизация в страната", посочи Карадайъ.

"Тази картина на управляващите беше предначертана от ДПС. Многократно предупреждавахме партия ГЕРБ за създадените от самите тях предпоставки за провал на управлението поради включването на национализмите и популизмите в централната власт. Пропиляната възможност за управление на страната с ясна програма за ускорено развитие, която да е основа за сформирането на парламентарно мнозинство и за подкрепа на правителството на малцинството на ГЕРБ, за което ДПС настояваше след изборите през 2017 г. също бе предначертана поради национал-популистката същност на ГЕРБ. Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. Резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите, неспазване на Конституцията и законите на страната", допълни председателят на ДПС.

Ердоган с поздрав към ДПС и България в специално видеообръщение

Карадайъ припомни, че в началото на есенната сесия на парламента от движението са поискали оставката както на кабинета, така и на президента, както и сформирането на експертно правителство.

"Това също не се случи. Разбира се, това е факт, чиито последици ще бъдат отчетени на предстоящите избори като размерът на щетите за управляващите ще бъде право пропорционален на времето до изборите", прогнозира лидерът на ДПС.

Той очерта и приоритети на ДПС - чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии и включване на свободните и активни граждани в политиката, не бяха чути в България.

Днес, 2020 г., нашите приоритети са приоритетите на ЕС, след решенията на ЕК и ЕП, а именно – Зеленият пакт, дигитализацията и гражданското общество, заключи Карадайъ.

"Новата индустриална революция поставя качеството на живота и на околната среда в центъра на развитието. Това налага нов, интегриран подход за планиране, производство, потребление, съхранение и управление на природните ресурси. Това налага нов модел на взаимодействие между публични власти, политици и бизнес", каза още лидерът на ДПС.

Изменението на климата е глобално предизвикателство, за което не се намира универсално политическо и технологическо решение. На всички ни е ясно, че ЕС се ангажира с много сериозни отговорности в това отношение. Изборът на Джо Байдън за президент на САЩ ни дава допълнителна увереност в борбата срещу измененията на климата в планетарен мащаб. Респектиращо е и решението на Китай до 2060 година да бъде страна без въглеродни емисии, добави той.

"В областта на енергетиката трябва да променим изоснови своите представи и начини на мислене. Трябва да сме готови, а защо не и да сме пионери на политиките за водородната икономика. Така или иначе енергийната революция, в същността на която е прехвърлянето на икономиката от една енергийна база на друга – от въглеводородите върху водорода, е непосредствено предизвикателство и справянето с него изисква нов начин на мислене, нов подход и нови решения", посочи Мустафа Карадайъ.

Водородът ще промени много аспекти на живота ни – начинът, по който се движим, начинът, по който се топлим, индустрията, в която работим, и още много други. Чисто, при това и евтино. Водородът ще промени всичко – енергетиката, транспорта, образованието, изследванията, индустрията, околната среда, качеството на живот. Надпреварата, кой да въведе в по-мащабен план водорода, е състезание за това кой в утрешния ден ще има по-конкурентоспособна икономика и повече работни места, изтъкна той в словото си.

ДПС избира лидера си онлайн

"Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти у нас със значимо участие както в Парламента и в местната власт, така също и в централната изпълнителна власт. Необходимо е с разум и прагматизъм да следваме верния път и да покриваме високите критерии, които политическото време поставя пред нас. Политиката се нуждае от ясна ориентация. Само тези, които могат да назоват целите на своите действия, могат и да ги постигнат, както и да привличат и други на своя страна", заключи Мустафа Карадайъ.

Днес ДПС провежда Х-тата Национална отчетно-изборна конференция изцяло онлайн заради пандемията от Covid-19. Тя започва с химна на България и този на Европейския съюз.

На форума ще бъде избран председател на движението, като единственият кандидат е досегашният лидер Мустафа Карадайъ. 

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган също участва онлайн в конференцията. Видеообръщение направи и турският президент Мустафа Карадайъ.

Участие в Националната отчетно-изборна конференция на ДПС взеха Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, Ханс ван Баален, президент на АЛДЕ партия, Роман Якич, президент на Либерална мрежа на югоизточна Европа (LIBSEEN), Жак Мер, председател на АЛДЕ групата в ПАСЕ, член на Националния парламент на Република Франция, Шон Окърнийн, главен секретар на групата „Обнови Европа“ в Комитета на регионите, сър Греъм Уотсън, президент на АЛДЕ партия (2011-2015), председател на АЛДЕ групата в ЕП (2002-2009).

Вижте целия доклад на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ ТУК