ДПС информира ЕП за ограниченията в закона за евровота
ДПС информира ЕП за ограниченията в закона за евровота / netinfo

Евродепутатите на ДПС са запознали колегите си в Eвропейския парламент с текстовете от Закона за избиране на евродепутати, които са свързани с правото на живеещите в чужбина в българи да участват в този вот.

От пресцентъра на движението уточниха, че евродепутатите Филиз Хюсменова, Четин Казак и Неджми Али са разпространили текста на писмо, с което от името на Парламентарната група на НДСВ информират колегите си за текстове от закона.

Въпреки че партиите в тройната коалиция се договориха законът да не противоречи на Конституцията, се стигна до прокарването на текст, благодарение на който стотици хиляди български граждани се лишават от право на глас чрез въведения принцип на уседналост, са написали от ДПС до колегите си в Европарламента.

Коалиционните партньори от НДСВ - това не бе акт на либерали, сред чиито ценности на първо място стои свободата на личността чрез правото й да избира, се отбелязва в писмото. От ДПС информират още, че до момента продължават да нямат убедително представени аргументи за позицията, която накара 44 от 44 гласували депутати от НДСВ да подкрепят ограниченията.

Двете либерални формации ДПС и НДСВ са неотменна част от управляващото мнозинство и този акт хвърли сянка върху взаимоотношенията в коалиционното правителство, допълват евродепутатите от ДПС. Според тях нова подобна стъпка би довела до спад в доверието към него.

ДПС като мандатоносител ще направи всичко възможно за укрепване на доверието и стабилността в тристранната коалиция, пишат обаче евродепутатите от движението.