ДПС и европейските либерали планират европейска конференция за бежанците
ДПС и европейските либерали планират европейска конференция за бежанците / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ДПС заедно с европейските либерали планират европейска конференция за бежанците. Това съобщиха председателят на ДПС Лютви Местан и лидерът на парламентарната група на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстад след срещата си днес в централата на ДПС.

„Женева-2” търси политическо решение за Сирия, но кризата с бежанците е процес, който върви паралелно с това и няма как да си затваряме очите за нея, коментира в отговор на въпрос на БТА Ги Вехофстад. Има нужда да се сподели тежестта, Европа да покаже своята солидарност, отбеляза той. Не може някои страни да говорят, че ще вземат 40-50 сирийски бежанци на територията си - това звучи много несериозно като решение за криза, която засяга милиони хора, отбеляза лидерът на групата на либералите.

Местан и Верхофстад са обсъдили и темата със свободното движение на хора, както и подготовката за евроизборите. Лютви Местан разказа пред журналисти, че позицията на председателя на групата на либералите е, че ограничаването на правото на свободното движение на хора ще задълбочи икономическата криза, а изходът от икономическата криза е в поощряване на свободното движение на хора и капитали.

Именно липсата на свобода на движение ограничава растежа на ЕС, само 2,8% от европейците работят в страна, различна от тази, от която произхождат, коментира Ги Верхофстад пред журналисти. Той обаче подчерта, че всяка страна от ЕС, включително и България, трябва да знае, че не може да има двойни стандарти. Не можем да кажем, че искаме свобода на движението, а в същото време да се прилага законодателство, което ограничава чужденци да купуват земя в България, посочи председателят на групата на АЛДЕ и подчерта, че основните ценности на ЕС са ясни.

Той изрази задоволство, че ДПС винаги защитава тези свободи и се бори срещу тенденциите на ксенофобия, които се наблюдават в някои европейски страни.

Верхофстад посочи, че още с приемането на Испания в ЕС е имало същите негативни очаквания. Той припомни и настроенията с Полша и т.нар. полски водопроводчик, от когото всички са се страхували. Това, което се говори за трудовите бежанци, е една
лъжа, отбеляза той.

ДПС и европейските либерали планират европейска конференция за бежанците
netinfo