Доклад на БХК: Деца са подлагани на жестоки изтезания в интернати
Доклад на БХК: Деца са подлагани на жестоки изтезания в интернати / Thinkstock/Getty Images
Доклад на БХК: Деца са подлагани на жестоки изтезания в интернати
77006
Доклад на БХК: Деца са подлагани на жестоки изтезания в интернати
  • Доклад на БХК: Деца са подлагани на жестоки изтезания в интернати

Сексуален тормоз, групов побой, лишаване от храна и насилие в санитарните помещения поради липсата на камери, са сред най-честите случаи на физическо и психическо насилие в поправителните домове, възпитателните и социално-педагогическите интернати, домовете за временно настаняване на непълнолетни.

Констатациите са на Българския Хелзински комитет от проведено изследване в 10 вида институции от затворен тип, в които се настаняват малолетни и непълнолетни.

Изследването обхваща също Румъния, Полша и Унгария, и поставя България на последно място в гарантирането на правата на децата в тези институции. Резултатите показват изключително лоши битови условия и липса на адекватна медицинска помощ в институциите.

Децата и младежите в различните видове домове са дискриминирани, наказвани и насилвани, а често правото им да се оплачат съществува само формално, сочи докладът на Хелзинския комитет. Един от най-фрапиращите примери е на момиче от интерната в плевенското село Подем, което заради опит за бягство е наказано да обикаля сградата по бельо, разказа Женя Иванова, изследовател в организацията.

„Децата свидетелства, че са обиждани ежедневно на етническа, полова и статусна основа, както и на основата хомосексуална ориентация. В полицейски управления по време на разпит децата са заплашвани дори със смърт, включително с брадви, патрони, пистолети и кучета. Психическият тормоз между децата в институциите е неконтролируем. Настанените ежедневно стават жертви на кражби, заплахи, изнудване, манипулации, вербално унижение. Най-мащабният случай на насилие е този от Стралджа. Децата са подлагани на жестоки групови побоища от страна на персонала, при които те кървят и припадат от болка. Налагало се е сами да се грижат за раните си, като ги притискат с парцали, за да спрат кървенето”, посочи Иванова.

Заради чувството за безсилие се стига до самонараняване при децата, като има и два опита за самоубийство чрез скачане от сградите на институциите.

От Хелзинския комитет обаче нямат намерение да подават информация за конкретни случаи към компетентните органи. Причината обясни председателят на организацията Красимир Кънев.

„Да отидете в дом, някое дете да ви каже, че е бито и след това да отидете и дадете този случай в полицията и прокуратурата, като знаете, че те няма да си мръднат пръста, както досега е ставало стотици пъти. После детето ще остане в ръцете на тези надзиратели. Много трябва да се внимава”, обясни той.

От Хелзинския комитет препоръчват цялостна реформа в областта на детското правосъдие и ориентиране на системата към правата на детето. Според тях лишаването от свобода трябва да е крайна мярка, а законът за борба с противообществени прояви трябва да бъде отменен.