До шест години затвор за заливане с киселина решиха депутатите
До шест години затвор за заливане с киселина решиха депутатите / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
До шест години затвор за заливане с киселина решиха депутатите
27183
До шест години затвор за заливане с киселина решиха депутатите
  • До шест години затвор за заливане с киселина решиха депутатите

Да се налага наказание до шест години затвор при заливане с киселина. Това решиха депутатите като приеха част от промените в Наказателния кодекс. Досега законът предвиждаше такова престъпление да бъде наказване с до 5 години затвор.Депутатите решиха още, ако виновен за дадено престъпление признае обстоятелствата при извършването му, присъдата му да бъде намалена с 1/3. При досегашната процедура присъдата се определяше под минимума, предвиден в закона за съответното престъпление.

Димитър Лазаров от ГЕРБ обясни какво предвижда съкратеното съдебно следствие.

„Да речем при едно убийство наказанието е от 5 до 15 години. Досега при квалифицирано убийство съдът задължително налагаше наказание под 15 години. Можеше да бъде 14,5 години, но задължително под 15. Но започнаха да се вкарват текстове да се изключва прилагането на това съкратено следствие. Доброто на този институт е, че обвиняемият след като признае фактите и обстоятелствата, не вината, внесени в обвинителния акт, не се разпитват 20-30 свидетели, които да установят същите факти. Така съдът веднага прочита своята присъда. Едно такова изявление може да бъде и осъдително и оправдателно, но се слизаше под минимума задължително. Съдиите също приемаха, че не е редно в някои случаи да се налага такова наказание. Сега ние го правим по друг начин като казваме, че съдът, след като определи наказанието в рамките на предвиденото, той, така определеното наказание, го намалява с 1/3. Но това не значи, че се слиза под минимума".

Според промените наказанията при тежка телесна повреда по хулигански подбуди става от 3 до 15 години, а при средна - от 2 до 10 години. При опасен рецидив наказанието при тежка телесна повреда се предвижда затвор от 10 до 15 години, а при средна - от 3 до 10 години. Депутати решиха още да запишат наказание от 1 до 6 години затвор за приготовление на убийство. Народното събрание повиши и наказанието в случай на причиняване на смърт по непредпазливост. Вече присъдата ще бъде затвор до 5 години вместо досегашната 3 години. За подпомагане или склоняване към самоубийство санкцията става лишаване от свобода от една до шест години. Досега законът предвиждаше до три години затвор за такова престъпление.