До лятото пишат етичен кодекс на депутатите
До лятото пишат етичен кодекс на депутатите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До лятото пишат етичен кодекс на депутатите
24477
До лятото пишат етичен кодекс на депутатите
  • До лятото пишат етичен кодекс на депутатите

Народното събрание може да осъди само морално поведението на лидерите на "Атака" и РЗС Волен Сидеров и Яне Янев, които в четвъртък се конфронтираха на сексуална основа в кулоарите на парламента. Причината е в липсата на етичен кодекс на народните представители. Дори обаче да имаше такъв, санкциите в него нямаше да са по-различни от моралното "осъждане".

До лятото да бъде изготвен етичен кодекс, за това се ангажира председателят на комисията за борба с корупцията и парламентарна етика Димо Гяуров от Синята коалиция. Тогава изтича и мандатът му на този пост, тъй като председателството е на ротационен принцип. Гяуров не пожела да коментира случая, преди да се запознае в детайли с него, но каза, че при разглеждането му може да се поиска предоставянето на видеоматериал от медиите. Комисията все още не е сезирана официално по казуса.

"Няма да коментирам в дълбочина, докато комисията не се запознае с фактологията и докато не постигнем общо решение. Но става ясно, че е наложително с бързи темпове да приемем етичен кодекс, имам уверенията, че в най-кратко време ще можем да се сдобием с резултатите от едно много закъсняло изследване на опитите на останалите европейски парламенти. Не може да стане за два дена, ще се опитаме с най-бързи темпове, не мога да обещая, но някакъв груб материал ще се опитам да предложа на комисията, респективно на парламентарните групи, защото те трябва да дадат становище, до края на януари", коментира председателят на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Димо Гяуров.