До 30 септември т.г. при омбудсмана са постъпили 5654 жалби
До 30 септември т.г. при омбудсмана са постъпили 5654 жалби / netinfo

До 30 септември тази година в администрацията на омбудсмана са постъпили общо 5654 жалби на граждани, се посочва в доклада за дейността на омбудсмана за 2006 г., който беше обсъден от парламента.

В обсъждането в пленарна зала участва и омбудсманът Гиньо Ганев. По всички 3064 жалби и сигнали, получени до края на миналата година, омбудсманът е предприел действия по конкретни проблеми, като ги е решил, дал е съвети и насоки, или е поискал допълнителна информация и се извършва проучване, се отбелязва в доклада.

Най-голям брой жалби през 2006 г. са постъпили от област София-град и от областите Варна, Пловдив и Благоевград. Най-много са оплакванията, свързани с проблемите на собствеността (35 процента), обществените услуги (23 на сто) и социалните дейности (13 процента).

Сред посочените в доклада случаи през 2006 г., при които омбудсманът се е самосезирал, са нарушенията относно формата и начина на представяне на сметките на абонатите от дружествата "Топлофикация"-София и "Електроразпределение-Столично" АД, както и липсата на прозрачност при определянето на защитените зони в екологичната мрежа "Натура 2000".

В доклада се посочва, че дейността на Министерството на икономиката и енергетиката, Държавната комисия по търговия и защита на потребителите и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е крайно незадоволителна по отношение на действена и ефикасна защита на потребителите от злоупотреби и нарушения на топлофикационните дружества, фирмите за дялово разпределение и електроразпределителните дружества.

Държавните органи на централно и местно ниво не прилагат в необходимата степен механизмите на обществените обсъждания и диалога с обществеността по въпроси, които засягат правата на широк кръг граждани, на цели общности и региони, се посочва още в доклада.