/ Sofia Photo Agency, архив
Днес е последният ден, в който работим, за да си платим данъците към държавата, изчисляват експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ). Това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.
 
Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - икономистите я наричат "Ден на свобода от правителството", а по-света е известна като Tax Freedom Day, посочва в свой анализ от института, публикуван на интернет страницата на неправителствената организация.
 
През 2017 г. се очаква българите да изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.
 
От Института за пазарна икономика отбелязват, че за десет дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2,6 млрд. лв. помощи от Европейския съюз.
 
Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец - 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция Tax Freedom Day да идва все по-късно. Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната.

За работещите българи данъчната тежест е близо 50%, т.е. за тях "Денят на свобода от правителството" идва чак в първите дни на юли.