Дикме: Ако ДПС не се промени, ще бъде дълго в опозиция и ще губи традиционни избиратели
Дикме: Ако ДПС не се промени, ще бъде дълго в опозиция и ще губи традиционни избиратели / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Дикме: Ако ДПС не се промени, ще бъде дълго в опозиция и ще губи традиционни избиратели
75593
Дикме: Ако ДПС не се промени, ще бъде дълго в опозиция и ще губи традиционни избиратели
  • Дикме: Ако ДПС не се промени, ще бъде дълго в опозиция и ще губи традиционни избиратели

Ако ДПС не се раздели с облика си на „политико-икономическа корпорация" ще продължи да губи влияние сред традиционния си електорат, като няма да успее да върне доверието и на останалите партии за евентуално партньорство. Това коментира в интервю за Дарик бившият земеделски министър и бивш член на ръководството на ДПС Мехмед Дикме. Според него без ясен анализ и промяна на партията, пред движението се очертавал дълъг период на опозиция.

Бъдещото правителство ще зависи от ДПС, въпреки че ГЕРБ отхвърлиха декларирана от движението подкрепа, смята Мехмед Дикме.

„До голяма степен освен от ГЕРБ, от ДПС ще зависи неговото сваляне, защото ГЕРБ и ДПС оформят мнозинство, без значение кои са коалиционните партньори, дори те да се оттеглят, правителството може и да остане да съществува. В това има и някаква цена", каза Дикме.

На въпрос какво би искало движението в замяна на подкрепа, Дикме отговори, че основното е „да продължават да се захранват обръчите от фирми с обществени поръчки от еврофондовете и държавния бюджет и на второ място в максимална степен да запази кадрите си във властта".

На фона на отчетения от ДПС ръст в подкрепата за партията на последните избори, Мехмед Дикме смята, че при един анализ на резултата ще се види, че движението губи гласове в традиционните си райони за сметка на ръста в районите с ромско население. Трябваше анализатори да поставят въпроса на Лютви Местан дали ДПС се превръща в ромска партия, коментира Дикме.

„Това са тенденции, които са временни, които са подплатени с финикийски знаци, с купуването на гласове. Трябва да се направи по-добър анализ защо в районите, където ДПС е получавало подкрепа повече от 20 години, една част от хората в тези региони не гласуват, а друга част вече гласуват и за други партии. ДПС се откъсна именно от тези хора и те започнаха полека-лека да осъзнават, че те са един инструмент, който се използва от партията за решаване на икономически проблеми на върхушката си", каза Дикме.

„Ако новото правителство, което ще се конструира, включи представители на турската общност в изпълнителната власт и ако не тръгне да се саморазправя с кадрите, които са професионалисти и работят на различни ниво, на едни следващи избори резултатите за ДПС ще бъдат отчайващи", коментира още бившият министър.

Затова и бившият ДПС-министър вижда нуждата от самокритична конференция на партията, на която да се анализират резултатите и отлива на доверие сред част от традиционните й избиратели.

„Да се раздели с лошите практики и да се върне на стария път на развитие и да стане наистина политическа формация, а не политико-икономическа корпорация, за да върне авторитета си сред собствения електорат и най-важното - да върне доверието на другите политически фомации къчм себе си, защото към днешна дата нито една формация в България не иска и да чува за коалиция, дори и за подкрепа от ДПС", каза Дикме.