Дете почина от вирусен менингит
Дете почина от вирусен менингит / снимка: Sofia Photo Agency

7-месечно момиченце е починало от менингит в търговищката болница, съобщи д-р Венка Стоянова, директор на регионалния център по здравеопазване в града. Детето е било настанено за отглеждане в Дома за медико-социални грижи в Търговище. То е било с вродена хидроцефалия, спина бифида и анемия.

Преди два месеца момиченцето е оперирано във връзка с хидроцефалията. На 16 август детето е хоспитализирано в инфекциозно отделение с диагноза „остър менингит". Преди постъпването то е поддържало температура, но не е повръщало. Направена му е лумбална пункция от неврохирург, след което от ликвора се изолира ацинетобактер - данни за менингит. Извършена е консултация с педиатър, който е потвърдил диагнозата.

На 17 август е имало и консултация и с лекар от инфекциозната клиника във Варна, като отново е потвърдена диагнозата „менингит". На 18 август детето е вдигнало температура, повръщало е и е имало повишен пулс. То е настанено в болницата в Търговище, където в последствие е починало.

От РИОКОЗ са разпоредили изследване на контактните лица от персонала на социалния дом. Тъй като момиченцето е било изолирано, не се налага изследване на останалите децата, живеещи там.