Десницата да се яви с обща листа на изборите за евродепутати
Десницата да се яви с обща листа на изборите за евродепутати / netinfo

Ако десницата не се яви с обща листа на изборите за български евродепутати, има риск да няма нито един свой представител в Европарламента. Това заяви бившият лидер на СДС и лидер на Съюз „Дясна алтернатива” Надежда Михайлова.

Надежда Михайлова смята, че с шанс да имат евродепутати са БСП, „Атака”, ГЕРБ и ДПС. Затова, според нея, десните трябва да са обща листа.

Михайлова е проектозакон за избор на български евродепутати, който предвижда да се гласува с интегрална бюлетина. В нея всички партии да имат по 10 кандидати, а избирателите ще могат да преместват по-нагоре в листата по двама души от една партия.

Михайлова предлага още на изборите за европейски народни представители да могат да гласуват чужденци, които са живели поне шест месеца в България.

Дава се възможност да се избират български представители в Страсбург и чужденци, пребивавали постоянно у нас през последните две години. Депозитът за коалициите, които ще участват във вота, да е 80 000 лева, за партии - 40 000, а за независими кандидати – 20 000 лева, предлагат още Надежда Михайлова и колегите й в парламентарната група на ОДС Христо Кирчев и Ваньо Шарков.