Демонстрациите на военните са провокирани от колегите им от МВР
Демонстрациите на военните са провокирани от колегите им от МВР / снимка: Дарик-Пловдив
Демонстрациите на военните били провокирани от колегите им от МВР
27111
Демонстрациите на военните били провокирани от колегите им от МВР
  • Демонстрациите на военните били провокирани от колегите им от МВР

Станат ли ясни финансовите параметри за армията, тогава политическото и военното ръководство ще предприемат необходимите мерки интересите на военнослужещите да бъдат защитени. Така началникът на българската отбрана ген. Симеон Симеонов коментира протестните действия на военните в Пловдив вчера. Според него демонстрациите са провокирани от колегите им от МВР.

"За армията се сещат рядко, а ние изпълняваме високоотговорни задачи", припомни ген. Симеонов. За пример той посочи както военните мисии, за които България е отговорна пред НАТО и Европейския съюз, така и бедствените ситуации в страната.

"Министерството на отбраната ще да се справи по най-добрия начин със задълженията, които са му оставени", обясни още той. Генералът подчерта, че проблемът със жилищата на военните засега остава отворен. В момента тече процес на картотекиране, след който ще стане ясно колко военни се нуждаят от жилища. По думите му броят на нуждаещите се е голям, особено в Пловдивска област, където има много войскови поделения.

Министерството на отбраната се опитва да се справи и с парите за квартира на военните, които също се бавят. Началникът на отбраната подчерта, че приоритет на министерството са задълженията, които пряко касаят военнослужещите, в това число - осигуровки и квартирни.

Началникът на отбраната и началникът на Щаба по подготовката на военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов бяха в авиобазата в Граф Игнатиево, за да отбележат 59-годишнината на летището. Те използваха случая и връчиха събраните средства за лечението на 9-годишния Николай Банков в размер на 1500 лева. 

 

Новини от Пловдив