/ dariknews.bg/ архив
Действията на генералния ни консул в Одрин са гаф, смятат експерти
96495
Действията на генералния ни консул в Одрин са гаф, смятат експерти
  • Действията на генералния ни консул в Одрин са гаф, смятат експерти
Действията на генералния ни консул в Одрин Васил Вълчев са дипломатически гаф, който може да вкара България в международен скандал, коментираха пред Дарик дипломати, работили в Турция. Думите на консула ни се тълкуват многозначно, включително и като подкрепа на ЕС за операция „Маслинова клонка” на Турция в Сирия, което всъщност противоречи на истината, заяви Петър Воденски - бивш генерален консул в Истанбул и посланик в Анкара.

Извършеното от генералния ни консул в Одрин е недопустимо, категоричен е експертът по балкански въпроси Любомир Желев, бивш търговски аташе в Анкара.
Според него върху консула ни е оказано влияние  от местната управа в Одрин.
 
Министерството на външните работи заяви в съобщение до медиите, че не е съгласувало речта на генералния консул Васил Вълчев и отмяната на участието на танцовия състав. МВнР е изискало обяснения от генералния консул Васил Вълчев.

Защо консула ни в Одрин спря тържествата за 3-ти март

"В памет на загиналите на 1 март турски войници в операция "Маслинова клонка", на 3 и 4 март в Република Турция са били отменени всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, затова съгласно дипломатическия протокол реших да призова за минута мълчание и да отменя културната програма. По отношение на боевете на Шипка призовах единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници", е аргументирал решението си Вълчев, цитиран в съобщението.
 
Всички обстоятелства ще бъдат изяснени в следващите дни в тясна комуникация с Вълчев.
 
За отменената тържествена част от празненствата по случай Националния празник на България в Одрин, експертът по балкански въпроси Любомир Желев научава от турските медии.
 
"В събота вечерта имахме репортаж на турската официална Анадолска агенция и на Доган хабер ажансъ - най-авторитетните информационни агенции в Турция под заглавие "С едноминутно мълчание беше отбелязана операцията в кантона Африн на българския празник от генералния консул Васил Вълчев. Изпитах срам и обида, че съм българин. Защото в приветствието си - ни в клин, ни в ръкав, генералният консул Вълчев обяви, че от уважение към паметта на загиналите на 1 март - три дни преди празника, турски войници и офицери анулира тържествената програма и покани присъстващите да станат и с едноминутно мълчание да почетат паметта на загиналите турски военни в Северозападна Сирия. Това е такова падение, такова унижение. Вместо да призове поканените да почетат с едноминутно мълчание паметта на загиналите за свободата на България, защото това е български национален ден, да почете паметта на нашите възрожденци, на опълченците...", коментира Желев.
 
Според Петър Воденски един протоколен въпрос се е превърнал в политически гаф, който е можело да бъде избегнат. "В протокола има организиране на прием, има и отмяна на организиран вече прием. Според мен той е трябвало това да направи - да отмени приема, който е дал. Още повече че сега този прием, след това, което той е казал, се използва, че едва ли не като подкрепа на България, а след като България е председател на Съвета на ЕС - за подкрепа на целия ЕС, за операцията "Маслинова клонка" на Турция в Северна Сирия покрай Африн. което де факто противоречи на истината и поражда доста противоречиви тълкувания", каза Воденски.

Отмяната на прием за националния празник на страната също не е добро решение, но би нанесло по-малко щети, допълни Петър Воденски.