ДАНС с директен достъп до фондовете на МВР
ДАНС с директен достъп до фондовете на МВР / netinfo

Българското ФБР да има директен, независим достъп до информационни фондове на МВР – това реши Народното събрание, като прие окончателно текстове от Закона за Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС).

Отхвърлено беше предложението на Атанас Атанасов от ДСБ достъпът на агенцията до информационни фондове на МВР да не е директен и независим. Според Атанасов иначе ще се обърка работата на МВР. Има много чувствителна информация в оперативните служби на министерството, която може да бъде изсмукана, без да е ясно по какви причини. Не трябва да създаваме такава нелоялна конкуренция. Няма да е вечен Румен Петков, МВР трябва да може да си върши работата, посочи Атанасов.

По време на дебатите по този спорен за опозицията текст от мнозинството коментираха, че ДСБ го интерпретират манипулативно. Става дума не за оперативен отчет, а за информационни фондове, свързани например с базата данни за съдимост на лицата, обясни ден по-рано Татяна Дончева от левицата.

Отхвърлено беше и предложението на ДСБ да бъде записан таван за възнагражденията в агенцията, тъй като такъв няма. Тъмносините прогнозират, че може да се стигне до скандал като този със заплатите на комисията Кушлев. Аргументите на мнозинството са, че таван няма чисто формално, а въпросът ще се реши от държавното ръководство на база разчетите в бюджета.

Не беше прието и искането на опозицията да отпаднат привилегиите за служителите – като храна, пътуване със семейството по време на годишен отпуск за сметка на агенцията, ползването на базите на Министерския съвет.