ДАНС има власт върху ръководството на ДПС, заяви Осман Октай
ДАНС има власт върху ръководството на ДПС, заяви Осман Октай / снимка: БГНЕС, архив

"ДАНС има власт върху Ахмед Доган и ръководството на ДПС. Службите са част от обслужването на тези политико-олигархични кръгове". Това заяви в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

"Натискът от европейските служби е бил огромен. Високопоставен човек от там, с длъжност генерал, е бил в сараите на Доган в събота вечерта. Вследствие на това посещение той получава информация и нарежда Бисеров да бъде доведен при него. Разговорът между тях е бил на четири очи. Лютви Местан не е бил допуснат да присъства на срещата", допълни Октай и предположи, че записите от камерите, на които се вижда кой точно е бил човекът, предал информацията на Доган, са изтрити.

Бившият зам.-председател на ДПС свърза днешните събития със случая "Лияни", разкриващ корупционните схеми по времето на тройната коалиция. „Ако нямаше информация и натиск от европейските служби, съм сигурен, че разработката на ДАНС щеше да се потули. След като изтече информацията, че разработката е от година и нещо, си задавам въпроса "Кой и защо е задържал тази разработка да не се развие?", запита се Осман Октай.

Октай видя решението на проблема в оставката на лидера на ДПС Лютви Местан. "Местан, ако иска да спаси авторитета на почетния председател, авторитета на управлението, незабавно трябва да се оттегли и да понесе политическа отговорност за това нещо. Не че имам нещо лично против него, но в тези случаи да се направиш на нищо не чул, нищо не видял, нищо не разбрал, просто не върви в обществото. Защото този скандал ще разруши още повече авторитета на това правителство", допълни той.

На въпрос "Откъде са парите?", Откай отговори: "Още 2001 г. развих темата в медиите, при управлението на Симеон и Доган корпоративна групировка „Възраждане" влезе в Съвета за икономическо развитие със всички свои кадри. До ден-днешен тези кадри са във всички коридори на властта в страната. Някой на висока политическа позиция трябва да координира тези интереси. Било то с назначаването на министри, било то назначаването на областни управители. Било то назначаването на цялото ръководство на енергетиката, които са лоби на Христо Бисеров".

Според Осман Октай тези корпорации се отплащат с пари за влиянието, което им се осигурява.

"Затова всички политици в декларациите пред Сметната палата си пишат едно. Но при всички случаи, дали с деца, дали със съпруги, дали с роднини, имат присъствие в различни офшорни компании и си прехвърлят средствата по този начин", заключи той.

„Христо Бисеров ще запази много, много дълго мълчание". Това заяви в интервю за Нова телевизия журналистката Валерия Велева. По думите й службите са имали от преди една година информация за финансовите трансфери на Бисеров. Преди една година шеф на ГДБОП беше Станимир Флоров. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов също е знаел.

„Въпросът е защо нищо не е правено. Дали след като е дошла информацията от чуждите партньорски служби, е оставена да прашасва в някоя папка, или е оставена, за да бъде държан Бисеров на каишка", коментира Велева.

Според нея има възможност при идването на новото ръководство и инвентаризацията на документите, да са я видела тази папка. При цялото напрежение в обществото, фокусирането върху политиците и информацията отвън това не можело да остане скрито.

По думите й от ДПС са изключително притеснени от скандала. „В политиката няма личен проблем, няма личен въпрос", заяви Велева. По думите й не може да има криене зад личен въпрос по тази информация. Според Валерия Велева политическите последици ще са тежки за парламента, мнозинството и ДПС, както и за имиджа на страната ни.

Христо Бисеров подаде оставка на 3 ноември като заместник-председател на парламента, заместник-председател на ДПС и председател на правната комисия. Той подаде и заявление за напускане на парламента и на 7 ноември народните избраници прекратиха пълномощията му и като депутат.

Мотивите му бяха единствено лични и не от политическо естество.

В деня, в който парламентът прекрати депутатските му правомощия, стана ясно, че Христо Бисеров е разследван за пране на пари и данъчни престъпления. Сигналът е стигнал до прокуратурата от ДАНС няколко дни след като Бисеров обяви, че се оттегля от постовете си. Държавното обвинение е установило как той е превеждал и теглил крупни суми от сметки на Сейшелските острови. Делото се води и срещу доведения син на Бисеров Ивайло Главинков.

Освен за пране на пари и данъчни престъпления Бисеров се разследва и за документно престъпление - представяне на невярна декларация пред Сметната палата. В данните от ДАНС се съдържа информация за преводи на щатски долари и евро от банкови сметки на една европейска държава към друга. Титулярите Бисеров и Главинков освен това отваряли депозити и теглели пари от сметки на фирми, намиращи се на Сейшелите.

Източник: NovaNews.bg