Да се промени семейният кодекс предлага министър Масларова
Да се промени семейният кодекс предлага министър Масларова / netinfo

Да се промени семейният кодекс и да се отнемат родителските права на хора, оставили децата си за отглеждане в социални домове повече от една година - това предлага министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, която участва днес в работна среща по проблемите на отговорното родителство в Дряновския манастир.

По думите й е станало практика родители без брак или самотни майки да оставят децата си за отглеждане в социалните домове. В същото време тези родители в продължение на години не намират възможност да стабилизират материалното си положение и да се погрижат за децата си, но и не се отказват от родителските си права. Според министър Масларова правата им трябва да се отнемат и децата да се дават за осиновяване.

Министърът на труда и социалната политика уточни, че по този въпрос има внесен законопроект в Народното събрание и предстои обсъждането му в съответните парламентарни комисии.

Твърде много ресурс дават българските данъкоплатци за издържане на деца, но безотговорни родители не използват средствата по предназначение, смята министър Масларова. Тази година, каза тя, ние отнехме социалните помощи от много родители с деца на възраст до първи клас и насочихме парите към детските ясли и градини. По думите й това се отнася за около четири хиляди деца; за тях държавата плаща такси в детските заведения, защото родителите злоупотребяват със средствата. Според министър Масларова парите трябва "да вървят с детето, а не с мама и татко", когато не са достатъчно отговорни.

Това беше една от тезите на министър Масларова, представена пред участниците в двудневната национална среща "Отговорното родителство - репродуктивно здраве и майчинство". Срещата се организира от Демократичния съюз на жените и е под патронажа на съпругата на президента Зорка Първанова.

В срещата участват над 200 жени, сред които народни представители, представители на здравното и на социалното министерство, на Националната здравноосигурителна каса, на социалните служби, на местния бизнес, на неправителствени организации и сдружения.

Министърът на труда и социалната политика предложи в дискусия да се обърне внимание на въпроси като ранното раждане, изоставянето на деца в социални домове, насилието върху деца, отговорността на българското училище, необходимостта на детето от родители и домашна обстановка.

По думите на министър Масларова от 1 януари 2007 г. влизат в сила изменения в нормативната уредба, според които българските майки ще се наредят сред жените, най-добре социално осигурени в ЕС. Министър Масларова подкрепи тезата си с аргумента, че девет месеца след раждането майката ще получава 90 на сто от работната си заплата, а до двегодишна възраст на детето - минималната работна заплата. Това е нашият принос към социалното законодателство на обединена Европа, отбеляза Емилия Масларова.