"Няма никакво извинение, ако ЦИК не изпълни закона, какъвто е. Трябва да осигурим честни избори. Ще са нужни още около 400 – 500 машини за гласуване". Това заяви новоизбраният говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов в сутрешния блок на NOVA.

„Не мисля, че машините са от Венецуела. Те са производство на фирма, която е частично притежавана от венецуелското правителство. Това е връзката. Smartmatic е една от най-големите корпорации за производство на системи за машинно гласуване и един от основните конкуренти на световния пазар”, обясни говорителят на ЦИК.

Томов посъветва гражданите да проверят разписката, която получават след гласуване с машина и да видят дали има съответствие с подадения глас.

Радев подписа указа за назначаването на новия състав на ЦИК

„Рискът е по-малък, отколкото известните практики за манипулиране на вота при хартиените бюлетини. Аз призовавам хората да бъдат спокойни при изборния вот. Ние сме длъжни да правим проверки. Могат да се правят контролни проверки, може да се следи има ли пълна идентичност между машинния вот и разписката”, увери Томов.

„Може да се правят проверки и да се следи дали има пълна идентичност между подадения глас и резултата“, каза той. Допълни още: „Хората трябва да преодолеят страха си и да видят, че не е нещо по-страшно от хартиеното гласуване. Искаме всеки да опита да гласува пробно преди изборите. Ако човек два пъти е гласувал с машина, не виждам проблем да го направи и трети път. Не сме имали още време да обсъждаме тези идеи. Хората трябва да могат да преодолеят страха си от машинното гласуване“.

Новият председател на ЦИК: Машинното гласуване е добро решение, но крие рискове

Според Томов машините по принцип могат да бъдат обект на хакерска атака, но има и предпазни средства срещу това. Първото такова е, че машините не са свързани в мрежата. Съществуват и начини да се провери има ли несъответствие между разписките и машинния протокол. Говорителят на ЦИК съветва гласоподавателите да си проверяват разписките, след като са подали своя вот.

Според него няма да е нарушение, ако член на ЦИК помогне на гражданин да намери партията, за която желае да гласува.

„Машината е едно куфарче, което не е много по-тежко от комплекта бюлетини, които се изпращат до секцията. Не е проблем самото осигуряване“, посочи Томов. Все още не е обсъждан въпросът с видеонаблюдението в ЦИК: „Моето лично мнение е за максимална либерализация на възможността за наблюдение на броенето“.

„Комисията може да се справи с всички нововъзникнали проблеми. Политизацията би бил най-големият риск за ЦИК. Това не трябва да влияе на решенията. Трябва да ги взема на базата на личната отговорност на членовете, а не на базата на партийни давления“, завърши говорителят на ЦИК.
NOVA