/ БТА
Машинното гласуване е добро решение, макар то да крие своите рискове. Такова мнение изрази новият председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред БНТ.

По думите ѝ в закона има текстове, които гарантират, че ако има проблем с машинното гласуване, то да продължава с хартиени. Ще има отпечатани хартиени бюлетини, колкото е броят на гласоподавателите, уточни Нейкова.

Състоянието на машините за гласуване тепърва ще се установява. В договора между ЦИК и Сиела има проблеми, добави тя. Нейкова се надява утре да се проведе първото заседание на новата ЦИК и да се вземат първите най-важни решения, включително и за транспортирането на машините в чужбина.

Камелия Нейкова: ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро

По думите ѝ сериозно предизвикателство е логистиката, доставката на машините в чужбина, както и тяхната техническа поддръжка.

Към този момент няма как да е ясна план сметката за изборите, срокът е не по-късно 55 дни преди изборния ден, това предстои да се случи с решение на Министерския съвет, заяви Нейкова.

"Тепърва ще се установи състоянието на машините за гласуване, договорът с доставчика има проблеми, доколкото разбрах от изказвания на говорител на ЦИК - цената още не е платена, не знам дали собствеността е прехвърлена на държавата, защото може да се стигне до съдебни спорове. Договорът е с предмет на закупуване на 9600 машини, те бяха осигурени за изборите на 4 април", коментира Нейкова.

Ципов: ЦИК ще бъде поставена пред особени предизвикателства с промяната на Изборния кодекс (ВИДЕО)

"Въпрос на анализ е колко машини все още са необходими", каза Нейкова, като по нейни сметки между 300 и 500 машини ще са необходими, за да се осигурят всички изборни секции. Изборният кодекс дава възможност обществена поръчка да се изпълни в по-кратки срокове, до края на седмицата вероятно ще има яснота, ако утре бъде издаден указът за назначаване на ЦИК.

Нейкова каза още, че няма да се налага преписване на хартиения протокол от машината, което значително ще улесни процеса след края на гласуването.

Карантинираните лица ще могат да гласуват там, където са поставени под карантинирани, както и ще могат да подават заявление за гласуване под карантина и в самия ден на вота.

ЦИК предстои да реши при какви условия ще се случва видеозаснемането, важно е то да бъде в съответствие със защитата на личните данни.

Камелия Нейкова коментира още, че са неоснователни политическите обвиненията към ЦИК при неуспех на избори.
БНТ