Цветанов: ГЕРБ не е лидерска партия
Цветанов: ГЕРБ не е лидерска партия / Sofia Photo Agency/ Юлиана Николова
Резултатите от местните избори доказаха, че ГЕРБ не е лидерска партия, има реални работещи структури и не е временно политическо явление. Това заяви председателят на партията Цветан Цветанов при откриването на Национална работна среща, на която структурите на ГЕРБ и избраните кметове и общински съветници на партията анализират последните избори.

На срещата в зала 1 на НДК Цветан Цветанов анализира резултатите на ГЕРБ на местния вот. Той подчерта, че на протестният вот срещу останалите партии на тези избори не се е пренесъл автоматично към ГЕРБ. Гласоподавателите ни са стабилна величина което показва, че ГЕРБ никога не е била мода, както се опитват да внушат от БСП, а сериозна водеща политическа партия, каза Цветанов.

Той отчете, че партията е имала почти 6500 кандидати в местните избори, които са основното лице на ГЕРБ и които са спечелили гласовете на 596626 български избиратели. С този резултат по думите на Цветан Цветанов ГЕРБ е станала първа политическа сила в страната, като е получила 14% по-висок резултат от общинските листи на БСП, два пъти повече от тези на ДПС, два пъти и половина повече от вота за останалите десни партии. ГЕРБ е първа реално дясно-центристка алтернатива на политическото статукво в страната, отбеляза още председателят на партията.

Като слабост по време на предизборната кампания Цветан Цветанов отчете липсата на достатъчен опит и недостатъчно добрия подбор на отделни кандидатури. Сред областите, които трябвало още да работят за добро представяне от партията посочиха Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Благоевград, Търговище и Перник.