Четири лапи ще кастрира кучетата в селото, където четириноги убиха дете
Четири лапи ще кастрира кучетата в селото, където четириноги убиха дете / снимка: DarikNews

Община Завет и фондация "Четири лапи" са сключили договор, според който неправителствената организация ще извърши безплатна кастрация и маркиране на скитащите в общината кучета. На територията й се намира и село Сушево, където преди месец бездомни кучета нападнаха и убиха шестгодишно момиченце.

Безплатна кастрация, обезпаразитяване и маркиране на скитащите кучета фондация "Четири лапи" организира и в други общини, в Завет това ще стане през месец март 2010 година, обясни кметът Ахтер Велиев. Акцията ще бъде извършена с подвижна клиника, в която могат да се обслужват по 10 кучета дневно, процедурите могат да се приложат безплатно и за домашни кучета, като след кастрацията собствениците им се освобождават от плащане на общинска такса. Единственият ангажимент на местната управа според договора с неправителствената организация е да осигури престоя на екипа на фондацията, обясни кметът Велиев.

Акцията ще обхване всички населени места в общината, включително село Сушево, където преди месец четири кучета нападнаха на улицата и убиха шестгодишната Кристияна Кирилова. Едно от кучетата убийци се оказа скитащо, а останалите - собственост на семейство Елена и Георги Банкови. В момента животните са в приют за кучета в Исперих, когато приключи разследването по случая, ще бъдат евтаназирани.