Цацаров е категоричен: Тефтерите на Златанов не са основно доказателство на прокуратурата
Цацаров е категоричен: Тефтерите на Златанов не са основно доказателство на прокуратурата / снимка: БГНЕС, архив

На фона на все по-разрастващия се скандал с изчезвалите тефтери на Филип Златанов главният прокурор Сотир Цацаров омаловажи значението им за развитието на делата срещу бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси.

Още вчера Цацаров заяви, че според него в случая става въпрос „чисто и просто” за криминално деяние. Днес Цацаров се появи изненадващо на извънреден дебат за изчезналите тефтери, който се проведе по време на редовното заседание на Висшия съдебен съвет. За втори пореден ден главният прокурор не успя да сдържи гнева си по темата като този път избухна срещу политическите реакции.

Гневът на главния прокурор дойде след като в началото на вчерашното заседание на съвета отново тефтерите, а и не само, станаха повод за остри реплики, които Цацаров отправи към правосъдния министър.

В свое изявление по темата вчера правосъдният министър Христо Иванов определи активизирания скандал „Златанов” и проблема с разпределението на съдебните дела като „тежки медицински показатели за системата”, а главният прокурор заяви, че „когато се иска обяснения от държавни органи, това трябва да се прави и на тази маса”.

По време на днешната дискусия Цацаров направи поредното си остро изказване. Този път той заяви, че изчезването на тефтерите, не е проблем на съдебната система, а на политиците.

„Тефтерът е терен на парламента, да се упражняват там. Ние сме криви във всеки вариант. Дали защото съм аз, дали заради моите колеги. Малко повече съвест и повече работа. Ако тефтерчето е най-важният проблем, да им имам държавата”, избухна обвинител номер едно.

Цацаров отново посочи и, че според него тефтерите не са основното доказателство на прокуратурата в делата срещу Златанов. Въпреки, че скандалните бележници станаха публични именно, защото прокуратурата зрелищно представи избрани извадки от тях по време на мултимедийна демонстрация пред медиите, Цацаров омаловажи ролята им като заяви „съдбата на това дело не е в тефтерчето”.

Висшият съдебен съвет пък отново зае неутрална позиция по един от съществените въпроси, който казусът с изчезналите тефтери провокира. Представляващият органа Соня Найденова заяви, че проблемът с начина на съхранение на веществени доказателства изисква  трайно законодателно решение, което обаче не е в правомощията на ВСС.