Българското здраве е най-скъпото в Европа
Българското здраве е най-скъпото в Европа / Sofia Photo Agency, архив
Българското здраве е най-скъпото в Европа
86387
Българското здраве е най-скъпото в Европа
Българското здраве е най-скъпото в Европа
  • Българското здраве е най-скъпото в Европа
  • Българското здраве е най-скъпото в Европа

Българското здравеопазване остава най-скъпото в Европа.

Над 50 на сто от парите за здраве излизат не от системата, а от джоба на болния човек.

Това информират пациентски организации дни след Европейския ден за правата на пациента, който отбелязахме на 18-и април.

Разделят заболяванията на два пакета от април догодина

От организациите допълват, че един от основните проблеми на здравната ни система е неефективността й, последвана от липсата на адекватност при посрещане на нуждите на болния.

Защо КС спря реформата на Москов

56% от здравните услуги в България се заплащат лично от пациента. За сравнение, в европейските страни болните вадят от джоба си средно до 25% от цената на цялото им лечение. Оказва се, че от 4 години насам сме на дъното в класация за правата на пациента - България е на 32-о място след Албания, отбелязат от Българската асоциация за закрила на пациентите.

"У нас липсвала и статистика и за броя на жертвите на лекарски грешки. Годишно обаче около 600 досъдебни производства и дела срещу лекари се водят в съда поради опасения, че те са допринесли за увреждане или смърт на пациент", посочва инж. Анна Илиева, зам.-председател на УС на организацията. "Тенденцията е да се жалват към Медицински одит, повечето са за медицински и лекарски грешки, нарушени права, или има починал или увреден пациент", обясни специалистът.

Независимо дали е сериозно увреден пациентът или не, глобите за лекарите варирали от 100 до 600 лева. По въпроса подобрява ли се качеството на медицинската помощ след извършените проверки по жалби на пациентите, от организацията са категорични, че видим резултат няма.

Оттам настояват за създаването на фонд за обещетение на пациента. В Съединените американски щати например отчели, че 30 % от операциите, които се извършват там, са излишни.