Българските ВВС са в непрекъснато учение
Българските ВВС са в непрекъснато учение / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българските ВВС са в учение непрекъснато - от март до ноември, като почти няма месец, в който да не работим с наши съюзници, със съседи и с другите видове въоръжени сили, като в най-различни условия се изпълняват много широк спектър от задачи - дори и в тези условия на криза и ограничени финансови ресурси. Това каза пред БТА по повод празника на авиацията и ВВС - 16 октомври - командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов.

По думите му през тази година хората във ВВС са дали максимума от себе си - и при организацията, и при изпълнението на задачите.

Командващият ВВС открои няколко акцента при работата на колегите си през годината: изпълнението на всички задачи, които са били свързани с бедствия и в помощ на населението; фактът, че в бойната ни авиация вече има действащи жени-пилоти на изтребители и съвместното учение в Граф Игнатиево с ВВС на Израел.

„В Граф Игнатиево тази година се случи историческото учение с участието на ВВС на Израел. Едно фантастично учение, защото ни предостави изключителни възможности за подготовка, за обмяна на опит и мисля, че колегите там се представиха много повече от достойно. Българските ВВС са в учение непрекъснато - от март до ноември и почти нямаме месец в който да не работим с наши съюзници, със съседи и с другите видове въоръжени сили като в най-различни условия изпълняват много широк спектър от задачи. Дори и в тези условия на криза и ограничени финансови ресурси”, заяви генерал майор Попов.

„Учението е висша форма на подготовка, защото е най-близо до реалните условия. То подобрява качеството на работата както на летците, така и на техниците и на всички други специалисти. Но ако трябва да отговоря дали са необходими и други полети - категорично казвам „да”. Необходими са много повече полети, защото това е свързано с безопасността на пилотите, на което ние обръщаме много голямо внимание”, допълни той.